Kiska: Az első világháborút a nacionalizmus és a hataloméhség okozta

Andrej Kiska

Andrej Kiska államfő szerint az első világháború kitörését okozó konfliktusok legfőbb oka az erős nacionalizmus, a hataloméhség és arrogancia volt, valamint az erőteljes területszerzési szándék. Mindezt vasárnap mondta el Párizsban, az első világháború végének 100. évfordulójára emlékező ünnepségen. Hozzátette, hogy ennek az eseménynek legfőképpen a tanulságok levonásáról kell szólnia.

„A politikai vezetők annyira rövidlátóak voltak, hogy azt hitték, ez a konfliktus néhány hónapon belül megoldódik" – mondta Kiska.

Arra is emlékeztetett, hogy a négy éven keresztül tartó háború több mint tíz millió áldozatot követelt, ebből Szlovákiában hetvenezret, nem beszélve a hátramaradt özvegyek és árvák ezreiről.

„Számomra nagy jelentőségű pillanat volt látni a világ vezetőit egy asztalnál ülni" – hangsúlyozta Kiska, aki a Diadalív melletti ünnepség után egy ünnepélyes ebéden vett részt a többi állam- és kormányfővel. Az ebédet Emmanuel Macron francia elnök adta, a meghívottak között pedig ott volt például Donald Trump amerikai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Angela Merkel német kancellár, akinek az országa a vesztes hatalmak között volt.

A vezetők a világban zajló jelenlegi történésekről vitáztak. Kiska szerint ez a párbeszéd a kulcs a hasonló konfliktusok megelőzéséhez.

Az ünnepség kezdetét, amely jelképesen délelőtt tizenegy órára volt időzítve – száz éve ugyanis pontosan ebben az időben lépett érvénybe a Hármas Szövetség és Németország közötti béke -, néhány percre megzavarta egy meztelenre vetkőzött aktivistanő, aki az Elysiumi mezők útján állította meg Trump menetét.
 

A rendezvényen a nyugati frontot megjárt emberek beszámolóit olvasták fel, valamint korabeli fényképeket vetítettek, miközben élőzene szólt. A European Union Youth Orchestra zenekar tagjaként a szlovák csellós Šimon Tuszka is fellépett.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?