Fico, Danko és Bugár a választások eredményét értékelték

Fico, Danko és Bugár
Pozsony |

Bebizonyosodott, hogy az önkormányzati választásokon a független jelöltek tendenciája nagyon egyértelmű, de az is, hogy a Smer-SD, az SNS és a Híd által alkotott kormánykoalíció az egyetlen, amely standard politikai struktúrákkal rendelkezik. Ezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke jelentette ki vasárnap az önkormányzati választások eredményeit értékelve a TA3 közéleti műsorában.

 

„Gratulálok Andrej Dankónak (SNS), mert nagyon jó eredményt ért el és Bugár Bélának (Híd) is, mert jobb eredményt ért el, mint az MKP. Beigazolódott, hogy ennek a koalíciónak a pártok szintjén nincsen alternatívája. Megmutatkozott az is, hogy ténylegesen nem létezik ellenzék, az csak egy buborék. Az egyetlen reális ellenzéki párt a KDH” – mondta Fico.

Hozzátette: annak ellenére, hogy a média „meglincselte” a pártját, a Smer-SD kielégítő eredményt ért el. „Természetesen többet akartunk, de a pártok szintjén megnyertük a választásokat, annak ellenére, ami velünk történt. Ez tehát egy nagyon kellemes eredmény” – jelentette ki a pártelnök. Elismerte, hogy meglepte őt például a hosszú ideje Nyitra élén álló Jozef Dvonč veresége.

Fico felvetette, hogy Szlovákia átvehetné az önkormányzati választások cseh modelljét, ahol a polgármestereket nem közvetlenül a polgárok választják. A városok és falvak vezetőinek személyéről ehelyett koalíciós megállapodás alapján döntenek.

Andrej Danko, az SNS párt elnöke a műsorban elmondta: a párt történelmi sikert ért el az önkormányzati választásokon. Az SNS-nek 160 saját, és további 50 koalíciós polgármestere, valamint 1700 önkormányzati képviselője lesz. 

Ő is elismerte, hogy a független jelöltek megerősödtek. „Az önkormányzat még működhet független képviselőkkel, de képzeljenek el 150 független képviselőt a parlamentben, akik soha nem egyeznek meg. Az államot stabil csoportoknak kell vezetniük. Ott, ahol vége a politikai pártoknak, diktatúra kezdődik” – figyelmeztetett Danko, aki egyben gratulált mindenkinek, aki vette a bátorságot, hogy belépjen a közéletbe.
     

 

Az SNS elnöke megemlítette a politikai pártokról szóló törvénymódosítást is, melyet a parlament már elfogadott, de Andrej Kiska államfő megvétózott. „Ma már a politika nem csak a politikai pártok regionális versenyéről szól, hanem arról is, hogy ki pénzeli ezeket, ki nyújt nekik pénzbeli támogatást. (…) Valószínűleg mindenki tudni akarja, ki kit és hogyan pénzel” – tette hozzá.

Danko elutasította a politikai ellenfelek ellen indított, lejárató kampány jelenségét. „Ezek tisztességtelen praktikák. A bemocskolás, a kriminalizálás nem lehetnek a rendes kampány részei” – zárta a pártelnök.

A Híd párt célja a szombati (11. 10.) önkormányzati választásokon az volt, hogy tíz százalékkal több polgármestere legyen, mint eddig, ehelyett 30%-kal többet szerzett. Ezt a párt elnöke, Bugár Béla jelentette ki a TA3 közéleti műsorában.

„A Híd pártnak 127 polgármestere van. Nagyon örülök. Ott is pozícióhoz jutottunk, ahol az MKP nagyon erősen küzdött. A párt lassú növekedési tendenciát mutat, ennek örülök” – szögezte le Bugár.

Arra a kérdésre, hogy egyetértene-e Fico felvetésével, miszerint be kellene vezetni a cseh modellt, melynek alapján eltörölnék a polgármesterek közvetlen választását, azt válaszolta, hogy ehhez már valószínűleg túl késő van. „2019 a választások előtti év, a törvényhozás lelassul, és más feladataink vannak” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?