UNHCR: az Egyesült Államok köteles biztosítani a menedékkérelem lehetőségét a menekültek számára

usa karaván
Genf |

Az Egyesült Államoknak - szerződéses kötelezettségeivel összhangban - biztosítania kell az erőszak és üldöztetés elől menekülők számára , hogy haladéktalanul és fennakadás nélkül menedékkérelemért folyamodhassanak - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) pénteken Genfben, alig néhány órákkal azután, hogy Donald Trump amerikai elnök proklamációt írt alá a menedékkérelem lehetőségének korlátozásáról.

Az elnöki döntés értelmében az Egyesült Államok megtagadja a menedékkérelem lehetőségét mindazoktól, akik illegálisan lépik át az amerikai-mexikói határt. Csakis azok folyamodhatnak menedékért, akik törvényesen, a kijelölt határátkelőhelyeken nyújtják be kérelmüket. 

A rendelkezés 90 napig lesz érvényben.

 Az UNHCR szerint a Közép-Amerikában úton lévő emberek " az életüket veszélyeztető erőszak és üldöztetés elől menekülnek, s nemzetközi védelemre szorulnak. "

"Az UNHCR minden országtól, így az Egyesült Államoktól is elvárja, hogy biztosítsa a menekülteket megillető védelemre és humanitárius segítségre szoruló emberek számára, hogy a menekültek jogállásáról rendelkező 1967-es jegyzőkönyv értelmében haladéktalanul és fennakadások nélkül igénybe vehessék mind a védelmet, mind a segítséget - hangsúlyozta a világszervezet főbiztossága, utalva a menekültek helyzetére vonatkozó 1951-es genfi egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvére is. 

Az UNHCR emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a kijelölt amerikai határátkelőhelyeken huzamosabb ideje nem áll rendelkezésre megfelelő erőforrás a menekültek fogadására, ami komoly késedelmeket okoz, számos kétségbeesett menedékkérőt embercsempészek kezei közé kényszerít, illetve illegális határátlépésre sarkall.

"A nemzetbiztonság és a menekültek emberséges fogadása nem egymást kizáró, hanem egymást erősítő tényező g" - fűzte hozzá az UNHCR.

"Egy tökéletes és kiszámítható világban a menedékkérőknek a határon kellene jelentkezniük és védelemért folyamodniuk. A tényleges helyzet azonban összetett, , strukturált szervezést és méltó befogadóképességet igényel" - fogalmazott a főbiztosság.

Jelenleg több migránskaraván is az Egyesült Államok határa felé tart, a legnagyobb csoport, mintegy ötezer főt számlál.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?