A Vidi megtréfálta a PAOK-ot

Vidi öröm

A Vidi hazai pályán 1:0-ra legyőzte a görög PAOK-ot a labdarúgó Európa Liga csoportkörének 4. fordulójában, így feljött a csoportja második helyére, ezzel az is eldőlt, hogy a saját kezében van a továbbjutásának a sorsa.

Igazi futballhangulat

A novembernek megfelelő, egyre hűvösebb este sem riasztotta el a nézőket erről a továbbjutás szempontjából is nagyon fontos mérkőzésről. A Vidi kék-piros színeiben (ennek ellenére a hazaiak fehér szerelésükben futottak ki a gyepre) pompázó Groupama Arénában 17 800 néző foglalt helyet. A 2014-ben átadott stadionban először jött össze úgy 17 ezer néző, hogy nem a válogatott vagy a Ferencváros játszott meccset.

Erre a Vidi csapatkapitánya, Juhász Roland is kitért: „Jó volt a végén a szurkolókkal ünnepelni. Örülök, hogy ennyien itt voltak, ami annak fényében még fontosabb, hogy az ellenfél milyen szurkolótáborral rendelkezik.” A PAOK valóban félelmetes szurkolótáborral bír. Már a stadion felé menet hallani lehetett a kb. 1500 görög ultra szurkolását, mindezt egy órával a meccs kezdése előtt. Énekeltek, tapsoltak, doboltak, amikor pedig elcsendesedtek, akkor a magyar szurkolók vették át stafétabotot, és szólt a „Hajrá, Vidi!” vagy a „Ria, ria, Hungária”. Egymást túllicitálva, igazi futballhangulatot teremtettek a szurkolók.

Eseménytelen első félidő

Igazából az első félidőben a PAOK-szurkolók voltak a legérdekesebbek. Az első 45 perc során mindkét fél játékában sok volt a pontatlanság és a szabálytalanság (a Vidi játékosai nyolcszor, a görögök pedig kilencszer faultoltak), így harminc perc után sem alakult ki folyamatos játék, helyzetről, helyzetecskéről nem is beszélve. Juhász Roland szavaival élve visszafogottra sikerült az első félidő.

A 35. percben volt az első Vidi-helyzetecske, Scsepovics kapott jó kiugratást, de Pasalakisz jól mozdult ki a kapujából, és még a tizenhatos előtt tisztázni tudott. Majd az első játékrész hosszabbításában a hazai Milanovnak volt egy veszélyesebb kísérlete, de kaput eltaláló lövés nélkül zárult a meccs első szakasza.

Marko Nikolics

Vinícius gólpassza

„A szünetben arről beszéltünk, hogy picit bátrabb játékkal van keresnivalónk. A második 45 percben már a legelső másodpercben így jöttünk ki a pályára, az első percben szögletet sikerült kiharcolnunk, utána pedig volt egy jó tíz-tizenöt percünk, amivel eldöntöttük az egész mérkőzést. Okosan és taktikusan játszottunk, ahogy Görögországban is, ismét egy megérdemelt győzelmet arattunk” – summázta a Vidi csékája a második félidőt.

Valóban sokkal harcosabb arcát mutatta a fehérvári együttes a szünet után. Ennek a meccs 50. percében lett meg az eredménye, amikor középső védő létére Vinícius tűnt fel a bal szélen, és adott középre egy remek labdát, amit Milanov szép mozdulattal fejelt Pasalakisz kapujába – 1:0.

„Tudtuk, hogy a kontrákra építő taktika veszélyes lehet, a gól előtt csak futottam, és próbáltam segíteni. Jó kérdés, mennyi gólpasszom volt eddig a pályafutásom során, nem tudom. A kinti meccshez képest most a PAOK a legjobbjaival állt ki, többet volt náluk a labda, de mindkétszer uraltuk a meccseket, jól teljesítettünk védekezésben, ami könnyebbé tette a dolgunkat” – nyilatkozta lapunknak boldogan Vinícius.

A gól után végig taktikusan játszott a Vidi, még csírájában elfojtotta a PAOK helyzeteit, így a görögök ziccer nélkül maradtak a kilencven perc alatt. A fehérváriak próbáltak még kontrázni, de az utolsó passzokba vagy lövésekbe mindig hiba csúszott, így az eredmény már nem változott.

Profi meccs

A 66. percben Huszti Szabolcs helyére beálló Kovács István így látta belülről az összecsapást: „Végre hazai pályán is megmutatta a csapat azt az arcát, amit az egész ország elvár tőlünk. A tanulópénzt befizettük az első mérkőzésen, szerencsére annyit nem kellett, hogy aztán ne lehessen a továbbjutásról beszélni, mert most visszajöttünk a játszmába, sőt, a saját kezünkben van a sorsunk. Az az első meccs a BATE ellen talán kellett is a mai találkozóhoz. A csapat a nagy támogatást olyan energiára tudta változtatni, amivel okosan, hideg fejjel játszottunk. A hév nem vitt el, profin lehoztuk a meccset. A szaloniki meccs után a görögök azt nyilatkozták, hogy nem vettek minket elég komolyan, és bizony ilyenkor nehéz váltani, mert mi viszont vérszemet kaptunk. Papíron ők jobb játékosok, de az ellenfél annyit játszott, amit mi engedélyeztünk neki. Hatalmas lehetőség kapujában állunk. Megfordult a dolog, most a saját kezünkben van a sorsunk. A selejtezők során is, amikor kellett, tudtuk hozni a jó eredményt, ezzel nem lesz probléma.”

a görög szurkolók

Paprikás hangulat

Razvan Lucescu sajtótájékoztatója meglehetősen paprikás hangulatban zajlott, a görög újságírók számon kérték a román mesteren, hogy miért mutatja teljesen más arcát a csapat a hazája bajnokságában és az Európa Ligában. A görög Szuperligát veretlenül vezeti a PAOK, míg az EL-ben ezzel a vereséggel visszacsúszott a csoportja 3. helyére. Továbbá azt is kifogásolták, hogy Pelkasz az egész mérkőzésen a cserepadon ült, és helyére miért pont a marokkói Omar El Kadduri került, aki halvány teljesítményt nyújtott a meccsen, és a 63. percben Akpom váltotta őt. Lucescu elmondta, hogy Pelkasz megterhelő időszakon van túl, nem volt teljesen fitt, ezért nem játszott a mérkőzésen.

„A Vidi másodszor is megtréfált minket. Elismerem, az első meccsen lebecsültük őket, ezért kaptunk ki. Most azonban mindent megtettünk a győzelemért, a játékosaimat dicséret illeti, mert az utolsó pillanatig harcoltak, de a hazaiak remekül védekeztek, mindkét meccsen megfojtottak minket, hiszen sem otthon, sem idegenben nem volt számottevő lehetőségünk. A fociban előfordul, hogy mindent megteszel a győzelemért, mégis üres kézzel térsz haza, van ilyen. A továbbjutás még messze nem dőlt el. A Boriszovnak is van még két nehéz meccse, ahogy a Vidinek is. A Vidi nyerte mindkét meccset, noha a kvalitások mellettünk szólnak. Ez az én felelősségem” – zárta a sajtótájékoztatót Lucescu.

Nem díszek vagyunk

„Gratulálok a játékosaimnak, hiszen amellett, hogy remek eredményt értünk el, egy a nemzetközi szinten is kitűnő mérkőzést játszottunk – kezdte az értékelést Marko Nikolics, a Vidi vezetőedzője. – Nemcsak a klubbot, de az egész magyar labdarúgást méltó módon képviseljük az európai kupaporondon. Örülök, hogy ezzel a győzelemmel feljöttünk a csoport második helyére, de ez még nem minden, szeretnénk ezt a teljesítményt is fokozni, hiszen ahogy már a csoportkör első mérkőzése előtt is elmondtam, nem dísznek érkeztünk az Európa Ligába, hanem hogy komoly eredményeket érjünk el.”

Nikolics külön kiemelte az erőnléti edzőnek és az orvosi stábnak a munkáját, hiszen az elmúlt hónapokban folyamatosan háromnaponként játszik a csapat, ennek ellenére alig van sérültjük.

„A második helyen vagyunk, de még nem jutottunk tovább. Bizonyítottuk, hogy a PAOK elleni első győzelmünk sem véletlen volt. Saját magunkra összpontosítunk, próbálunk koncentráltak lenni, s folytatni tovább” – zárta mondandóját a szerb edző.

Az L csoport másik meccsén a Chelsea Giroud góljával idegenben győzte le a BATE Boriszovot, ezzel az angol csapat már biztos továbbjutó. A Vidi november 29-én Boriszovban lép pályára, egy esetleges pontszerzéssel karnyújtásnyira kerülne a továbbjutás.

 

Mészáros György és Orosky Tamás helyszini tudósítása a mérkőzésről.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?