Parkinson-kórt kezelnek japán kutatók őssejt-átültetéssel

Tokió |

A Kiotói Egyetem kutatói először végeztek indukált pluripotens őssejt-átültetést Parkinson-kór kezelésére. Az októberben elvégzett műtét során a kutatók az iPS-sejtekből idegsejteket hoztak létre, amelyeket beültettek egy több mint 50 éves beteg agyába.

 

A három órán át tartó beavatkozáson a sebészek a koponyán fúrt lyukon keresztül juttattak be mintegy 2,4 millió sejtet a páciens agyába - hangzott el az intézet pénteki sajtótájékoztatóján.

A szakemberek azt remélik, hogy ily módon olyan gyógymódot tudnak kifejleszteni, amelyet világszerte alkalmazhatnak majd és az egészségbiztosítás fedezheti a kezelést. "Vállalatokkal együttműködve ki akarunk fejleszteni egy tömegtermelési rendszert, amely lehetővé teszi, hogy iPS-sejtekből nyert idegsejteket szállítsunk szerte a világba" - közölte Takahasi Dzsun professzor, a tudóscsoport vezetője.

 

A beteg jól van, agya semmilyen bevérzést nem szenvedett és más ártalmas tüntetek sem léptek fel nála. Az úttörő beavatkozást hét további 50-60 éves olyan betegen fogják elvégezni, akik már több mint öt éve szenvednek Parkinson-kórban.

Az indukált pluripotens őssejtek (iPS) az őssejtek olyan típusa, amelyekből az emberei szervezet minden sejttípusa előállítható. A Parkinson-kór a központi idegrendszer egy degeneratív rendellenessége, amely csökkenti a dopamin-termelő idegsejteket, emiatt lelassul az ember mozgása, végtagremegés és testmerevség lép fel. Jelenleg nincs gyógymódja a betegségnek, csupán a tüneteket képesek enyhíteni.

A műtéti eljárásban a beteg agyába bejuttatott idegsejtektől azt várják, hogy pótolják a dopamintermelő neuronokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?