Dübörög a koncertszezon Pozsonyban

Calvi
Pozsony |

A jövő héten több izgalmas előadó és zenekar veszi célba a szlovák fővárost. Érkezik Anna Calvi, Gregory Porter, Andreas Várady, valamint a Joy Division és a New Order alapító tagja, Peter Hook.

Szlovákiába harmadszor, a fővárosba másodszor tér vissza hétfőn, november 12-én Anna Calvi. Az apai ágon olasz származású brit dalszerző-énekesnő az utóbbi évek egyik legüdítőbb zenei jelensége. Gitár és hegedű szakon végzett, zenei érdeklődését egyszerre formálta Ravel, Debussy, illetve Django Reinhardt, Jimi Hendrix és Nina Simone. Olyan sztárokkal turnézott, mint az Arctic Monkeys, az Interpol vagy Nick Cave, és olyan legendás zenészek nyilatkoztak róla szuperlatívuszokban, mint Brian Eno vagy PJ Harvey. Eno szerint például ő „a legnagyobb dolog a könnyűzenében Patti Smith óta”.

2011-es bemutatkozó albumát azonnal Mercury-díjra jelölték, 2012-ben pedig Jessie J-jel, Ed Sheerannel, Emeli Sandéval és a Vaccines zenekarral versenyzett a legjobb feltörekvőnek járó BRIT zenei díjért. Idén augusztusban jelent meg harmadik albuma, a Hunter. 

Anna Calvi sok helyről merítve alakította ki összetéveszthetetlen stílusát. Dalaiban a rock klasszikusai mellett érezhető Morricone filmzenéinek atmoszférája, az operák túlcsorduló érzelmei és a századelő díváinak eleganciája. Koncertjein is előkerül néhány feldolgozás: Elvis Presley, Edith Piaf vagy éppen Beyoncé egy-egy dalába lehel új lelket, gyakran a felismerhetetlenségig átalakítva az eredetit. A popot, a rockot, a sanzont, az operát és a költészetet gyúrja össze teljesen egyedi módon. A pozsonyi koncert helyszíne a Nová Cvernovka.

A Joy Division zenekar érdemeit hosszan sorolhatnánk. Mindössze két albumuk jelent meg, ám máig meghatározzák a brit rave-kultúrát. A frontember, Ian Curtis öngyilkossága után a zenekar basszusgitárosa, Peter Hook megalapította New Ordert, amely szintén fontos láncszem az elektronikus zene történetében. Hook jelenleg elsősorban a Joy Division örökségét ápolja, The Light nevű zenekara élén ő énekli a legendás dalokat, új hangszerelésben. Ezenkívül korai számok, az albumokról lemaradt ritkaságok is helyet kaptak a repertoárban. A koncert helyszíne a Majestic Music Club, időpontja november 14.

Az amerikai Gregory Porter is visszajáró vendég, ezúttal az Istropolisban számíthatunk telt házra november 15-én, csütörtökön. Korunk egyik legnépszerűbb dzsessz-énekese ő, aki élvezettel vegyíti a stílusokat. Imádja a bluest és a soult, de nem retten vissza a gospelltől sem. 

Alig több, mint tíz évvel ezelőtt még szakácsként dolgozott bátyja éttermében, ahol megengedték neki, hogy szabad idejében énekeljen. Később egy harlemi klubban szórakoztatta az iszogató törzsközönséget. Ott figyelt fel rá egy kiadó embere, aki lemezszerződést ajánlott neki. Már első, 2010-es albuma is Grammy-jelölést kapott, 2014-ben pedig a Liquid Spirit című lemeze a Legjobb énekes dzsesszalbum kategóriában meg is kapta a Grammy-díjat. Porter zenéje egyszerre közvetít érzelmeket és intellektualitást, anélkül, hogy a dalok előadásában a legkisebb hangi manír is fellelhető lenne.

Gregory Porter előzenekara ezen az estén az Andreas Várady Trió lesz. A most 21 éves rimaszombati származású, Írországban élő, csodagyerekként berobbant, Quincy Jones elismerését is kivívó dzsesszgitáros szintén nem először lép fel Pozsonyban. Ezúttal is édesapja kíséri basszusgitáron, öccse, Adrián pedig a dobokat bűvöli. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?