A kulturális minisztérium jövőre 12 millióval támogathatja a nemzeti kulturális műemlékek felújítását

A kulturális minisztérium jövőre előreláthatóan 12 millió euróval támogatja a nemzeti kulturális műemlékek felújítását
Pozsony |

A hét elejétől újra lehet pályázni a szlovákiai kulturális műemlékek felújítására a kulturális minisztérium programján keresztül. Az Újítsuk fel otthonunkat több mint tíz éve szolgáltat alapot a műemlékek felújításához Szlovákiában. A teljes támogatási keretösszeg 2017-ig éves szinten közel 6 millió euró volt. Ezt az összeget a minisztérium tavaly 5,4 millió euróval emelte meg.

 

Idén előreláthatóan 12 millió eurót tűztek ki a kulturális műemlékek felújítására. Az alprogramok nagy része december 31-én zárul. Addig többek között a világörökség helyszínein található műemlékek felújítására vagy a műemlékek felújításával kapcsolatos publikációs tevékenységre is lehet pályázni. Párhuzamosan, még karácsony előtt várható az 1.6-os alprogram megnyitása, amely felújítási prioritásként kezelt műemlékek komplex rekonstrukcióját célozza meg.

“Ez a támogatási rendszer nagyon fontos a helyi kulturális élet szempontjából, hiszen a legtöbb községben van legalább egy nemzeti kulturális műemlék, amely a helyiek számára szimbolikus jelentőséggel bír. Nagy öröm, hogy az elmúlt két évben több dél-szlovákiai emlékmű újult fel a kulturális tárca segítségével, mint azelőtt” - nyilatkozta Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

Tavaly a minisztérium 4 926 349 eurót ítélt oda a kiemelten jelentős műemlékek komplex felújítására az 1.6-os alprogramban. Ezek között szerepel a galántai Esterházy-kastély 455 ezer eurós támogatása. Azelőtt a komáromi erőd kapott félmillió euró feletti támogatást az erőd tetőszerkezetének megmentésére. A dél-szlovákiai műemlékek közül sikerült komplex vagy részfelújításban részesíteni a támogatási rendszerből szerzett pénzösszegek segítségével sok más mellett a Füleki várat, a tallósi kastélyparkot, a csallóközcsütörtöki és a szentmihályfai templomot is.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?