Veszélyes a karácsonyi hitel

pénz euró
Pozsony |

A lakosság közel 40%-a nem nem tesz félre pénzt ajándékokra, bár sokat költ az év végén.

A családi kasszának a karácsony előtti bevásárlás jelenti az egyik legnagyobb tehertételt, amit sokan hitelből oldanak meg, hogy aztán még hónapokig nyögjék a meggondolatlan költekezés következményeit. Mit tegyünk, hogy az ünnepeket ne teherként éljük meg? 

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakosság több mint harmada egyáltalán nem tesz félre pénzt az ajándékvásárlásra, amelyre egyébként is csak az utolsó pillanatban kerít sort. „A Focus közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a lakosság nagyjából fele egy hónappal az ünnepek előtt kezd el vásárolni. A megkérdezettek harmada ezt az utolsó két hétre halasztja” – nyilatkozta Monika Remiašová, a Partners Group SK marketingmenedzsere. Szerinteanők valamivel felelősebben viselkednek. Többségük már egy héttel az ünnepek előtt beszerzi az összes fontos ajándékot, míg a férfiak harmada szó szerint az utolsó pillanatban döbben rá, hogy még semmit sem vett a szeretteinek.

A karácsonyi bevásárlás ugyanakkor az év egyik legmegterhelőbb kiadása. Ajándékvásárlásra átlagosan 150–200 eurót fordítunk.

A legkelendőbb árunak az ünnepek előtt a kozmetikai cikkek, a játékok, a könyvek, a ruházat, a háztartási gépek, az elektronikai cikkek és a mobiltelefonok számítanak. 

„Nem elhanyagolható összeget fordítunk ilyenkor az élelmiszer-vásárlásra, az ünnepi díszítésre és a karácsonyfára is, így a karácsonyi kiadás 400 euró körül mozoghat” – mondta Linda Gergeľová, a Partners Group pénzügyi elemzője, aki szerint ezért nem árt, ha az ünnepekre már jó előre spórolunk, ahelyett, hogy adósságba vernénk magunkat. Gergeľová szerint még nincs késő, a hátralevő hetekben is félretehetnek akkora összeget, amelyből legalább részben fedezhetik a kiadásaikat. A lényeg, hogy előre mérjék fel a lehetőségeiket. A legrosszabb megoldás, ha mindent az utolsó pillanatra hagyunk, és az időhiány miatt meggondolatlan lépésekre szánjuk el magunkat. „A lakosság körében novemberben és decemberben érezhetően megugrik a fogyasztási hitelek iránti kereslet” – magyarázta Maroš Ovčarik, a Finančný kompas pénzügyi portál ügyvezető igazgatója. Sokan terhelik meg a hitelkártyájukat, abban bízva, hogy ha ezt időben visszafizetik, „ingyen hitelhez” jutnak. Hogy sokan elhamarkodva döntenek az ilyen megoldás mellett, azt Ovčarik szerint mi se bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt időszakban megugrott a bedőlt fogyasztási hitelek és kártyahitelek száma. „Mindenképp előre kellene tájékozódnunk a kamatszintről. Míg ugyanis a fogyasztási hitelek átlagos kamata 8–9% körül mozog, a hitelkártyával felvett kölcsön esetében ez meghaladhatja a 20%-ot is” – mondta Ovčarik. (mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?