Manfred Weber az Európai Néppárt csúcsjelöltje

Manfred Weber
Helsinki |

Manfred Webert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát választotta meg csütörtökön az Európai Néppárt (EPP) úgynevezett csúcsjelöltjévé az Európai Bizottság elnöki posztjára a pártcsalád helsinki kongresszusán.

A hivatalos eredmények szerint Weber a szavazáson jelentős többséggel - 619-ből 492 szavazattal - legyőzte riválisát, Alexander Stubb volt finn miniszterelnököt.

A 79 százalékos szavazataránnyal győzedelmeskedő Weber jelenleg a néppárt európai parlamenti frakcióvezetője. 

A kongresszuson felszólalva a 46 éves bajor politikus azt hangoztatta, hogy új fejezetet akar nyitni Európában. "Egy új fejezetet szeretnék nyitni egy jobb Európa számára: nincs több harag" - hangoztatta Weber a legnagyobb európai pártcsalád képviselői előtt felszólalva. A katolikus családban nevelkedett kereszténydemokrata politikus azt hangoztatta, a helsinki kongresszussal már kezdetét vette a választási kampány. 

"Hídépítők vagyunk, használjuk ki a lendületet, és akkor nyerünk 2019 májusában" - mondta Weber, aki elsősorban az EPP kereszténydemokrata szárnyában örvend népszerűségnek.

Kapcsolódó cikkünk

Stubb azt hangoztatta, hogy Európa nehéz időket él. "Nagyon nehéz korszakban élünk (...) kérem menjenek a barikádokra, védjék meg a liberális demokráciát és a jogállamiságot" - hangoztatta a finn politikus.

Különböző elemzések és közelmúltbeli választási eredményeket összesítve a Reuters hírügynökség azt írja, hogy az EPP szinte bizonyosan megnyeri a tavaszi EP-választást, ezért Weber nagy esélyt kap arra, hogy felváltsa Jean-Claude Junckert a bizottság élén. Ez esetben Weber lesz az európai közösség második német vezetője Walter Hallstein után, aki 1958 és 1967 között vezette az EU elődjének tekintett, akkor még csak hat tagállamot számláló Európai Gazdasági Közösség legfőbb végrehajtó testületét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?