A fizetéseinkhez képest drága az élelmiszer

élelmiszer
Pozony |

Az élelmiszerek megfizethetőségét és minőségét vizsgáló globális toplistán Szlovákia, legalábbis régiós összehasonlításban, csúnyán leszerepelt. A minőséget és élelmiszer-biztonságot illetően még Ukrajna is leköröz bennünket.

Megjelent a 2018-as Globális Élelmiszer-biztonsági Index (GFSI). A Corteva Agriscience támogatásával készült GFSI az első olyan index, amely az élelmiszer-biztonságot a megfizethetőség, az elérhetőség és a minőség szempontjából vizsgálja 113 országban. A lista első helyein Szingapúr, Írország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Hollandia található. A jelentés megállapítja, hogy a múlt évben elsősorban a közepes és az alacsony jövedelmű országok esetében tapasztalható a legjelentősebb javulás.

Szlovákia 70,3 ponttal a 35. helyen áll a 113 országot tartalmazó összesített rangsorban, a visegrádi országok közül így az utolsó. A V4-ek közül legjobban a csehek teljesítenek, amelyek idén a 24. helyen vannak, megelőzve a 26. helyen levő Lengyelországot és a 30. helyen levő Magyarországot. Az élelmiszerek megfizethetőségét illetően Szlovákia 32. a listán, és e tekintetben is megelőzi őt Csehország (26.), Lengyelország (29.) és Magyarország is (31.). Míg a szlovákiai háztartások a havi kiadásaiknak átlagosan a 17,8 százalékát fordítják élelmiszerekre, Magyarországon ez 18,2, Csehországban 16,6, Lengyelországban pedig 16,9 százalék. A listán szereplő 113 országban egyébként átlagosan a háztartási költségek 29,5%-át fordítják élelmiszerre.

Kapcsolódó cikkünk

Az elemzés egyik meglepetése a minőséget és élelmiszerbiztonságot vizsgáló rangsor. A szlovákiai politikusok ugyan gyakran érvelnek azzal, hogy a hazai élelmiszer minősége és biztonsága meghaladja a külföldiét, a most közzétett adatok szerint azonban Szlovákia e tekintetben is lemarad a szomszédos országoktól. A minőséget és élelmiszerbiztonságot illetően a 47. helyet foglaljuk el a globális rangsorban, míg a magyarok a 33., a csehek a 29., a lengyelek pedig a 28. helyen vannak. Szlovákiát e tekintetben még a 46. helyen levő Ukrajna is lekörözi. Szlovákia a most közzétett elemzésben csak két pontban érte el a maximális 100 pontot: az élelmiszerbiztonságot garantáló programok létrehozásában és a táplálkozásra vonatkozó követelményekben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?