Nem bántuk meg az euró bevezetését

euro
Pozony |

Sikertörténetnek tartja az euró tíz évvel ezelőtti szlovákiai bevezetését a vállalkozók döntő többsége.

A ČSOB pénzintézet megbízásából a Datank társaság által elvégzett felmérés szerint a megkérdezett vállalkozók 83 százaléka elégedett a közös fizetőeszköz bevezetésével, és csupán a 15 százalékuk gondolja ennek az ellenkezőjét. Háromból kettő vállalkozó ismerte el, hogy az eurózónás tagság pozitív hatással volt cégének a működésére, negatív hatásról nagyjából a tizedük számolt be. Ha ma kellene dönteni az eurózónás tagságról, a vállalkozók csaknem 86 százaléka igennel szavazna. „Nem meglepő, hogy az euró bevezetésével főként az évi 200 ezer eurós forgalom feletti cégek elégedettek, hiszen a kereskedelem szempontjából ez számukra hozta a legtöbb hasznot. Ugyanakkor a kisebb cégeknek is több mint a háromnegyede pozitívan nyilatkozik az euróról” – mondta Dáša Polláková, a ČSOB kisebb cégeket kiszolgáló részlegének a menedzsere. A legtöbb vállalkozó az euró pozitív hatásai között elsősorban az árfolyamkülönbségek felszámolását és a kereskedelem adminisztratív terheinek a csökkentését említi.

„A jó hír, hogy az euró bevezetése miatt nem nőttek drasztikus mértékben az árak, épp ellenkezőleg, a 2014 és 2016 közötti időszakban ezek csökkenéséről adhattunk számot” – nyilatkozta Marek Gábriš, a ČSOB elemzője.

A pénzintézet azt is felmérte, hogy mire számítanak a hazai vállalkozók és cégvezetők az elkövetkező időszakban. Az ezt mérő hangulati index ugyan enyhén visszaesett, ami azonban csupán a kereslet várható csökkenésével magyarázható. Az ország helyzetének a megítélésével kapcsolatban azonban nőtt az optimizmus. Míg az idei év elején a vállalkozók 33 százaléka volt megelégedve Szlovákia gazdasági helyzetével, mára ezek aránya 42 százalékra nőtt. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?