A szakszervezet is ellenzi az üzletláncokra kivetendő különadót

üzlet bevásárlás
Pozsony |

A munkáltatók és a szakszervezet elutasítja az SNS által javasolt, az üzletláncokra kivetendő különadót. Ugyanakkor a javaslat beterjesztője sem tudja garantálni, hogy a különadó miatt nem emelik-e az élelmiszerek árát. 

A szakszervezetek országos szövetsége (KOZ) az élelmiszerárak emelkedése miatt ellenzi a különadó bevezetését. Monika Uhlerová, a KOZ alelnöke arra figyelmeztet, a fogyasztók már most kiadásaik jelentős százalékát költik élelmiszerre. Állítja,

az élelmiszerárak emelkedése főleg az alacsony jövedelmű háztartásokat sújtaná, ez azt eredményezné, hogy az érintettek olcsóbb és rosszabb minőségű élelmiszereket vásárolnának.

Az intézkedés célját viszont támogatja. „Szükség lenne olyan intézkedésekre, melyek a hazai élelmiszergyártókat támogatja” – közölte Uhlerová. A munkáltatók szerint a különadó bevezetésének az élelmiszerárak emelkedése mellett további, jelenleg beláthatatlan hatásai lehetnek.

Kapcsolódó cikkünk

Valamennyien megfizetjük a különadót, a beszállítók és polgárok is. Nem ilyen módon kellene rendezni ezt a problémát” – közölte Mário Lelovský, a munkáltatók országos uniójának alelnöke. Ráadásul Radovan Baláž, az SNS képviselője, a különadóra vonatkozó javaslat egyik beterjesztője kijelentette, nem tudják garantálni, hogy az intézkedés hatására nem emelkednek az élelmiszerárak. „Azokat ugyanis a piac határozza meg, nem pedig a törvények” – közölte Baláž. Elmondta azt is, hogy a javaslatról a szociális partnerek mellett a koalíció is egyeztet. „Pusztán a különadó bevezetése nem feltétlen vonja maga után az élelmiszerárak emelését. A javaslatba beépítünk bizonyos mechanizmusokat, hogy ne emelkedjenek az árak” – mondta Baláž. 

A javaslatot októberben második olvasatba utalta a parlament. Minden olyan üzletláncra vonatkozna, melynek forgalmának 10%-a élelmiszereladásból származik, s legkevesebb két járásban működik. Az intézkedéstől évi 150 millió eurós bevételt vár az SNS. (ie, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?