A gázárak dotációja az SaS szerint felszámolta a konkurenciát

Richard Sulík
Pozsony |

A szolgáltatók közötti egészséges konkurencia biztosítja az állandó gázárakat. Ezt a konkurenciát azonban az állami dotáció teljesen megszüntette – állítja az ellenzéki SaS, akik szerint a monopol gázipar így kedvére emelheti az árakat.

Karol Galek parlamenti képviselő is egyetért az állítással. „A konkurenciát Robert Fico (Smer-SD) tette tönkre 2014-ben a gázipar dotációjával, amit mindannyiunk adójából biztosított" – hangsúlyozta Galek a hétfői sajtókonferencián Pozsonyban (Bratislava).

Galek szerint az emberek a Szlovák Gázműveknek (SPP) a gáz valós árán kívül ezt a dotációt is fizetik. „Az az összeg, amit az emberek ma fizetnek, egyáltalán nem a gáz valódi ára" – hívta fel a figyelmet Galek, és felszólította a kormányt, hogy közölje az emberekkel, mennyi a gáz ára valójában. A Szlovák Gázművek szerinte monopóliumként viselkedik, így azt csinál az árakkal, amit akar.

Azt is hozzátette, hogy a Szlovák Gázművek a háztartásoknak és a vállalkozóknak is biztosít gázellátást, ami azonban folyamatosan veszteséges. „A befolyt haszon sosem vándorolhat teljes egészében az állami költségvetésbe, mert az összegből először le kell vonni a veszteséget, amit a Szlovák Gázművek termel" – állapította meg.

Eugen Jurzyca parlamenti képviselő (SaS) elismeri, hogy a gázárak növekedése mögött a világpiaci árnövekedés is állhat, azt azonban hozzáteszi, hogy az állam nem tesz olyan intézkedéseket a jelenséggel kapcsolatban, amilyeneket kellene. „A világpiac hatása a hazaira sokkal kisebb is lehetne" – jegyezte meg Jurzyca.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?