Megrázó áramdrágulás jön

Peter Žiga

A Szlovák Gázművek (SPP) átlagosan 6%-os decemberi áremelését követően a jövő év elejétől az áramszolgáltatók is módosítanak a díjszabásukon. A villanyért a háztartások nagyjából 6–7%-kal fizetnek többet.

„Az elmúlt két évben, amikor Szlovákiában nem drágult a lakossági energiaszolgáltatás, a villany és a gáz piaci ára a tőzsdéken 40 százalékkal ugrott meg. Ha teljes mértékben eleget tennénk a piaci igényeknek, a lakossági áram- és gázszolgáltatás a jövő év elejétől 15–20 százalékkal drágulna” – nyilatkozta Peter Žiga gazdasági miniszter. A tárcavezető szerint azonban a kormány közbelépésének köszönhetően az árak csak a legszükségesebb mértékben emelkednek, hogy az áram- és gázszolgáltatók ne legyenek veszteségesek. „A lakossági áramszolgáltatás januártól nagyjából 6–7 százalékkal drágulhat. Egy átlagos háztartás havi kiadásai emiatt 1–6 euróval nőhetnek, attól függően, hogy az áramot csak világításra használják vagy azzal is főznek és fűtenek” – mondta Žiga.

Kapcsolódó cikkünk

A gazdasági miniszter szavait a Nyugat-szlovákiai Áramszolgáltató (ZSE) is megerősítette. „Nyolc éve nem volt ilyen drága a piacokon a villanyáram, mint manapság. Csak az elmúlt egy évben 30 százalékkal nőtt az ár, a lakossági díjak növelése így már elkerülhetetlen” – nyilatkozta Juraj Krajcár, a ZSE igazgatótanácsának az elnöke a Hospodárske noviny gazdasági napilapnak. A szakemberek szerint az árampiac elmúlt 15 évében mindössze három olyan év volt, amikor erősebb megrázkódtatás érte a piacot. 2008, vagyis a pénzügyi válság éve, 2011, a fukusimai katasztrófa éve és az idei esztendő. Az idei ármozgás okai a szélsőséges éghajlati viszonyok, a globális kereskedelmi ellenségeskedés, a nyersanyagokban gazdag országok (Oroszország, Szaúd-Arábia, Irán, Venezuela) romló kapcsolatrendszere, végül az elfordulás az atomtól, a széntől

A lakossági áraknál a végső szó az Árszabályozási Hivatalé (ÚRSO). A hivatal azonban egyelőre visszafogottan nyilatkozik a villanyáram várható áremelkedéséről. „Az ÚRSO igyekszik a lehető legnagyobb mértékben kihasználni a törvény adta lehetőségeit, hogy az áram piaci árának a növekedése ellenére a lakosság számára is optimális díjszabást határozzon meg” – nyilatkozta Radoslav Igaz, az ÚRSO szóvivője

Az ellenzék szerint a lakosság jóval kisebb összeget fizethetne a villanyenergiáért, ha a kormány nem a lakossággal fizettetné meg például a veszteséges szénbányászat állami dotációját is. „Évente csak erre 115 millió eurót vesznek ki a szlovákiai családok zsebéből” – nyilatkozta Ľubomír Galko, az SaS parlamenti képviselője. Peter Žiga szerint már dolgoznak a Felső-nyitrai Szénbányák bezárásával kapcsolatos teendőkön, a dotáció felszámolása miatt azonban több ezer bányász veszítené el a munkáját, az első körben így azt kell eldönteniük, milyen alternatívát adnak nekik. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?