História a VASÁRNAPBAN: Fadrusz, a monumentális

vas

Hirtelen félbeszakadt élete során nem alkotott sokat, ami viszont kikerült a keze alól, azt kora és az utókor is nagyra értékelte. Fadrusz Jánosnak idén két kerek jubileumára is emlékezünk.

160 éve született Pozsonyban, és 115 éve halt meg Budapesten. A századforduló Magyarországának egyik legünnepeltebb szobrászművésze volt, elsősorban monumentális történelmi emlékműveinek köszönhetően. A két jubileum alkalmából októberben a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás ideiglenes köztéri kiállítást rendezett a pozsonyi Rázus rakparton.

Melyik az első igazán híres és monumentális köztéri alkotása? Miért feszítette magát keresztre? Hogyan lett ismert? Ki figyelt fel rá? Mikor kapta az első nagy megrendelését? Miért volt különleges a Mária Terézia-szobor? Milyen alkotások köthetők még a nevéhez? Mi végzett vele?

Ezekre a kérdésekre is választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Veres István írását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?