Tüdőrákban halt meg egy szervátültetett, aki egy erős dohányos tüdejét kapta meg

dohányzás illusztráció
Párizs |

Tüdőrákban halt meg a transzplantáció után másfél évvel egy francia nő, akibe egy hajdan erős dohányos nő tüdejét ültették át.

A Lunc Cancer szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az 57 évesen elhunyt donor 30 éven át napi egy doboz cigarettát szívott el. 

A gyermekkora óta cisztás fibrózisban szenvedő páciens 2015 novemberében kapta meg a sokáig erősen dohányzó nő tüdejét, 2017 júniusában pedig bekerült a montpellier-i egyetemi klinikára, ahol két hónappal később elhunyt tüdőrákban, anélkül, hogy bármiféle terápiát alkalmazhattak volna nála. A tanulmány szerint a páciens a dohányzás okozta tüdőrák jellegzetes tüneteit mutatta. 

A transzplantáció és a tüdő első rendellenességeinek röntgen általi észlelése közti rövid idő arra utal, hogy a tüdőrák már a donornál keletkezett, a szervkilökődés megakadályozására szedett immungyengítő gyógyszerek pedig csak felgyorsították a kifejlődését. 

A tüdőrák hosszú lappangási idejére tekintettel a kutatók különleges elővigyázatosságot ajánlanak a dohányzó donoroktól származó szervek átültetésénél olyan esetekben, amikor a donor csak nem sokkal a transzplantáció előtt hagyott fel a dohányzással.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?