Már a szemételhordás is politikai ügy

szemét
Budapest |

A hét elején 116 Észak-Pest megyei és nógrádi településen nem vitték el a szemetet, mert a cég, amelyiknek dolga lett volna, anyagilag ellehetetlenült. A szakma szerint a rezsicsökkentés nyírja ki a szemétszállítást, a kormány a „pénzéhes” cégekre és az ellenzékre mutogat.

 

Gödöllő, Aszód, Hollókő, Mogyoród, Nagymaros, Sződliget, Veresegyház, Zebegény – csak néhány település azok közül, melyek lakói hétfőn kellemetlen meglepetésre ébredhettek: hiába tették ki a szemeteskukákat házaik elé, azok érintetlenek maradtak. A Népszava szerint a szemétszállítást végző Zöld Híd nevű társaság ugyanis beváltotta ígéretét/fenyegetését, és nem szállította el a szemetet. Anyagilag ugyanis az ellehetetlenülés szélére került a cég. A Zöld Híd vezetői kedden sajtótájékoztatón magyarázták el a helyzetet: szerintük 2,5 milliárd forintos hiányuk keletkezett az elmúlt években a mesterségesen alacsony szemétdíjak miatt, ennyi pénzre lenne szükségük ahhoz, hogy ismét normális módon tudjanak működni, a kormány azonban tárgyalni sem hajlandó velük. A helyzet egyelőre mintegy százezer háztartást, háromszázezer embert érint, a társaság szerint, ha nem lesz megoldás, akár két hétig is érintetlenül maradhat a szemét a régióban. Ezután a jogszabályok szerint már közegészségügyi járványhelyzet áll majd fenn, amikor valakinek mindenképpen el kell majd vinnie a szemetet. Szerdára aztán a Katasztrófavédelem vette át az irányítást, a hatóság kötelezte a Zöld Hidat, hogy végezzék el a szemétszállítást.

A rezsicsökkentés ára

A kormány 2012-ben fagyasztotta be a szemétszállítási díjakat a rezsicsökkentési kampány keretében, majd egy évvel később még ezekből is csökkentettek tíz százalékot. A lépés politikailag kétségtelenül bejött, a 2014-es kampány fő eleme a rezsicsökkentés volt, meg is lett az újabb kétharmad a Fidesznek. Az érintett ágazatokban azonban nagyon komoly gondokat okozott. Először a kéményseprő cégek dobták be a törülközőt, mára a tevékenységet nagyrészt a Katasztrófavédelem végzi. Az elmúlt években több nyugati gáz-, és áramszolgáltató is otthagyta a magyar piacot a mesterségesen alacsonyan tartott árak miatt, a meglévők a szakemberek szerint egyelőre saját infrastruktúrájuk (praktikusan a gáz- és villanyvezetékek) karbantartásának felújításán spórolnak, ez azonban egyelőre nem látszik a szolgáltatások színvonalán.

Nem így a szemétszállításnál, ahol már régóta kongatják a vészharangot az érintett cégek képviselői, de eddig olyan drasztikus lépésre, mint a Zöld Hídé, nem került sor. Igaz, Budapesten például több kerületben beszüntették a szelektív hulladékgyűjtést, mert egyszerűen nem érte meg a szolgáltatónak.

 

20–25 százalék hiányzik

Az okokról persze megoszlik a kormány, az ellenzék és a szakemberek véleménye. Két hete a parlamentben már elhangzott egy figyelmeztetés az ellenzék részéről, hogy a szemétszállítók tartalékaik végén vannak, Cseresnyés Péter államtitkár akkor még azt mondta, nem állhat elő olyan helyzet, hogy a szemét az utcán marad. Igaz, ő hétfőn is tagadta, hogy gond lenne a szemétszállítással. Nála sokkal őszintébb volt a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke, Tab város fideszes polgármestere. Schmidt Jenő az ATV-ben egyáltalán nem tagadta, hogy gond lenne a szemétszállítással, ő úgy fogalmazott, miközben a kormány „belekormányozta magát a rezsicsökkentésbe” és csökkentette az árakat, a cégek költségei az elmúlt években folyamatosan emelkedtek, így mára 20–25 százalékkal maradnak el a bevételeik a normális működéshez szükséges mértéktől. Ő hétfőn azt mondta, a rendszert 30–40 milliárd forinttal kellene feltőkésítenie az államnak, és szerdára a kormány már be is jelentette, hogy 26 milliárd forintot csoportosít át a szemétszállítás gondjainak megoldására, mégpedig uniós fejlesztési források terhére.

„Elmúlt nyolc év”

A pénzügyi injekció nyilván csak ideiglenes megoldást hoz, az pedig egyelőre nem látszik, a kormány milyen általános megoldásban gondolkozik. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ugyanis nincs is akkora baj, a szolgáltatók profitéhségtől vezérelve akarnak „nyomást gyakorolni a kormányra”, de ennek nem fognak engedni, Cseresnyés Péter pedig a parlamentben arról beszélt, valójában az ellenzéki szocialisták okozták a bajt – még akkor, amikor kormányon voltak, lassan kilenc éve.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?