Két petíció Érsekújvárban a választások előtt

Érsek Árpád
Érsekújvár |

A Kapisztóry Ferenc kórház eladása és az egyre elviselhetetlenebb közlekedési helyzet aggasztja az érsekújváriakat, mindkét ügyben aláírásgyűjtést kezdeményezett néhány független városi képviselő. A kórház eladása három éve húzódik, a közlekedési helyzet pedig évek óta aggasztja a lakosokat.

 

A kórházzal kapcsolatos petíciót az egészségügyi minisztériumnak, a pénzügyminisztériumnak és a kórház vezetésének címezték, rövid idő alatt 471 alaírást gyűjtöttek össze az indítványozók. A petíció aláírói kérik, állítsák le az eladási folyamatot, mert a kórház Kapisztóry Ferenc egykori királyi tanácsos és a lakosság adományaiból épült. Javasolják, hogy az állami épület kerüljön a város tulajdonába. Nyolc képviselő indítványozta továbbá, hogy hívjon össze rendkívüli önkormányzati ülést a város vezetése a kórház kapcsán, de ehhez legalább kilenc képviselő aláírására lett volna szükségük.

A terelőút, illetve az R7-es gyorsforgalmi út mielőbbi megépítését sürgető petíciót a közlekedésügyi minisztériumnak címezték. Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter ezen a héten részt vett az egyik lakossági fórumon, amelyen elmondta, elsősorban a város, illetve az önkormányzat feladata, hogy sürgesse a megoldást. A közlekedésügyi minisztérium addig nem foglalkozhat a problémával, amíg a város nem tesz hatékonyabb lépéseket. Ha az önkormányzat rászánja a 8–10 ezer eurót a terelőúttal kapcsolatos projekt kidolgozására, akkor a minisztérium közvetítésével akár 2 millió eurós támogatást is kaphat a beruházásra. Vágsellyén jövőre megkezdhetik a terelőút építését, mert a telkek kilencven százalékát mára sikerült felvásárolniuk. Érsek megemlítette továbbá, hogy 2019 novemberére befejezhetik a komáromi híd építését és az autósok ráhajthatnak a I/64-es útra. Az érsekújváriak szerint pont ez okozhat újabb komoly problémát a járási székhelyen, mert a teherforgalom már így is elviselhetetlen Érsekújvár egyetlen hídján, valamint a Komáromi úton.

„A minisztériumban tudomásul vesszük a lakossági petíciót, de nem sokat tehetünk, ha nincsenek konkrét tervek. Szükség van a városi hivatal és a képviselők együttműködésére, hogy hatékony lépéseket tegyenek a minisztériumi ügyintézés terén. Az érsekújváriak számára elfogadhatóbb lenne, ha a terelőút az R7-esre a déli vonalon érintené a várost, de olcsóbb megoldás az északi bekötés, Nagytapolcsány és Nyitra érintésével“ – mondta Érsek Árpád.    

 

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?