Takarékossági világnap: meddig ér a takarónk?

A ciprusi javaslatot várják az euróövezeti pénzügyminiszterek
Pozony |

Október utolsó munkanapja a takarékossági világnap. Mekkora összeget vagyunk képesek havonta félretenni, és hogyan teljesítünk a szomszédos országokhoz képest?

A világ takarékpénztárainak 1924 októberében Milánóban rendezett nemzetközi konferenciáján 28 ország takarékpénztárainak küldöttei fordultak a világ takarékpénztáraihoz, hogy a jövőben október utolsó munkanapján ünnepeljék a takarékosság világnapját, ezzel is felhívva a figyelmet a spórolás fontosságára. A Takarékbankok Világszervezetének (World Savings Banks Institute, WSBI) ma már több mint 80 országban vannak tagszervezetei.

A spórolás világnapja alkalmából idén – az Erste-csoport megbízásából – az IMAS International társaság mérte fel régiónk lakosságának a megtakarítási lehetőségeit. Az elemzés az eddigi felmérésekhez képest jóval optimistább képet fest Szlovákiáról. Eszerint a lakosság átlagosan 106 eurót képes megtakarítani havonta. A többi megfigyelt országgal összehasonlítva Szlovákia ezzel az eredménnyel a második helyre került. Az első helyen Ausztria áll, ahol a lakosok havonta 245 eurót tudnak félretenni. A harmadik helyen Csehország végzett havi 96 euróval. Horvátországban ez 69, Magyarországon 63, Romániában 56, Szerbiában pedig 41 euró.

Kapcsolódó cikkünk

A havi megtakarítások összege, Szlovákiát kivéve, minden vizsgált országban nőtt. „Bár Szlovákiában nőtt a lakosság jövedelme, az elmúlt két-három évben számos család esetében megugrottak a lakhatással és élelmiszer-vásárlással kapcsolatos kiadások, emiatt nem tudnak több pénzt félretenni” – állapította meg Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője. Az adatközlők 22 százaléka szerint a fizetésük változatlan maradt. Buchláková szerint az elemzésük azt mutatja, hogy a férfiak 30 százalékkal több pénzt takarítanak meg, mint a nők – 124 eurót, a nők 87 eurós megtakarításával szemben. A legtöbben a váratlan kiadások fedezésére, kisebb-nagyobb lakás vagy házfelújításra, illetve bevásárlásra spórolnak. A nyugdíjas éveire a lakosok több mint fele gondol. A lakosok egyharmada a nyári vagy a téli kirándulásra is tesz félre pénzt, kétharmaduk pedig különösebb cél nélkül spórol.

Az Erste elemzésével szemben az Allianz jóval borúsabb képet fest Szlovákiáról. A biztosító pár hete hozta nyilvánosságra a takarékoskodással kapcsolatos elemzését. „Szlovákiában a lakosság adóssága csak tavaly többmint 10%-kal nőtt, az egy főre jutó átlagos adósságállomány így 6792 euró. Az egy főre jutó átlagos megtakarítás ezzel szemben csupán 6190 euró, vagyis a lakosság már több pénzzel tartozik, mint amennyit sikerül megtakarítania” – nyilatkozta Michael Heise, az Allianz vezető közgazdásza. Szlovákiának a megtakarítások szempontjából a régiós országok közül már csak Romániát sikerült leköröznie. Magyarországon az egy főre jutó átlagos megtakarítás 13,4, Csehországban pedig 15,3 ezer euró, de még Bulgáriában is meghaladja a 7600 eurót. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?