Csehszlovákia 100. születésnapját ünnepelték

Csehszlovákia
Turócszentmárton |

Míg Csehország és Szlovákia legfőbb közjogi méltóságai Csehszlovákia megalakulásának 100. évfordulóját ünnepelték, Robert Fico és Ľuboš Blaha titokban Kubában tárgyalt.

„Csehszlovákia létrejötte nélkül a csehekre elnémetesítés, a szlovákokra elmagyarosítás várt volna. A közös államnak köszönhetően megőrizhettük a nyelvünket és a nemzetiségünket” – nyilatkozta Miloš Zeman cseh államfő a Túrócszentmártoni Nyilatkozat aláírásának századik évfordulója alkalmából megtartott tegnapi megemlékezésen.

„Csehország és Szlovákia útjai ugyan időközben szétváltak, újra találkoztunk azonban az Európai Unióban, amely egy kiváló projekt” – tette hozzá Zeman.

A mai turócszentmártoni összejövetelen Szlovákia és Csehország legfőbb közjogi méltóságai arról emlékeztek meg, hogy 1918. október 30-án hivatalosan is megalakult a Szlovák Nemzeti Tanács, és elfogadták a Túrócszentmártoni Nyilatkozatot, amelyben a szlovák nemzet akkori képviselői a nemzetek önrendelkezési joga és az önálló csehszlovák állam megalakulása mellett foglaltak állást.

Az ünnepségen részt vett többek között Andrej Kiska szlovák és Miloš Zeman cseh államfő, Andrej Danko, a parlament elnöke; Radek Vondráček, a cseh képviselőház elnöke; Milan Štech, a cseh szenátus elnöke; Peter Pellegrini szlovák és Andrej Babiš cseh kormányfő is.

„Tudatosítanunk kell, hogy lehet bármilyen politikai projektünk vagy eszménk, ha nem szerezzük meg a lakosság támogatását, nem járunk sikerrel. A világ változik, új kihívásokkal nézünk szembe, összefogás nélkül azonban nem jutunk előre” – mondta Pellegrini. A kormányfő szerint fel kellene hagyni a politikai viszálykodással.

„Nem ez a járható út Szlovákia számára” – tette hozzá Pellegrini.

A szlovák államfő, Andrej Kiska Csehszlovákia első elnökének, T. G. Masaryknak a szavaira emlékeztetett: „nem lopni, nem hazudni”. „Ehhez annyit tennék hozzá, hogy ne is felejtsünk, és ne adjuk fel” – mondta Kiska. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?