Kötelező biztosítás: az életkor s a lakhely számít

<p>Pozsony. Tény, hogy az országban jóval kevesebben vannak azok, akik naptári évre kötik meg gépjárművük kötelező felelősség-biztosítását – körülbelül 750 ezren –, mivel mindegyikük egy időben léphet át a konkurenciához, a biztosítók mindent elkövetnek, hogy ezen jelentős csoport tagjainak egy részét átcsábítsák. Ezért módosítják ezekben a napokban a tarifákat, rukkolnak elő új kedvezményekkel.</p>

DEMECS PÉTER

Mint minden évben, idén is a kliensek életkora, lakhelye, az autó teljesítménye és a motor hengerűrtartalma az, ami a leginkább befolyásolja a biztosítás összegét. Természetesen sokat számít a balesetmentes időszak is, ugyanis aki hosszabb ideig képes karambol vagy koccanás nélkül vezetni, az különböző árengedmények, illetve bónuszok révén olcsóbb biztosításhoz juthat. Ráadásul a biztosítók idén minden eddiginél nagyobb különbséget tesznek a kockázatos illetve megbízható sofőrök közt – az előbbi csoportba tartozók drágább biztosításra számíthatnak.

Idén is akadt olyan biztosító, amely egy mondhatni egyedi termékkel rukkolt elő, a kötelező felelősség-biztosítást öszszekötötte több más kiegészítő biztosítással – például a szélvédő elrepedése, állattal való ütközés vagy kátyúk okozta károk biztosításával.

Épp a szélvédő elpattanása miatt kell a leggyakrabban fizetniük azoknak, akik nem kötöttek balesetbiztosítást. Tény, hogy a Nemzeti Bank legutóbbi állásfoglalása szerint a biztosítók kötelesek lennének a felelősség-biztosításból téríteni az elpattant szélvédő javítását, a nemzeti pénzintézet véleménye viszont egyfajta tanács, a biztosítók nem kötelesek ehhez igazodni. Ahhoz, hogy kötelesek legyenek ilyen károkat a kötelező biztosításból fizetni, törvényt kellene módosítani.

Személyesen vagy interneten keresni?

Manapság teljesen fölösleges személyesen felkeresni a biztosítók fiókirodáit az árajánlatok miatt. Egy bizonyos kategóriára ugyanis meghatározott fix díjszabásuk van, mindegy, hogy a biztosítást telefonon, a világhálón vagy személyesen kötjük meg.

Ha viszont úgy döntünk, hogy biztosítót váltunk, a konkurencián kívül érdemes a saját biztosítónkba is elmenni személyesen, s azzal „fenyegetőzni”, hogy más társaság kínálatán gondolkozunk. Ilyenkor ugyanis pillanatok alatt jobb ajánlatot kaphatunk csak azért, hogy maradjunk.

Fontos bónuszok

A biztosítók kínálta bónuszok egyfajta árengedmények, s csak a biztosítón múlik, melyik formáját választja. Szinte az összes biztosító előnyben részesíti azokat a klienseket, akik baleset nélkül vezetnek. A balesetmentes időszakhoz aztán további bónusz kapcsolódhat, például egy másik autó bebiztosítására vagy kétéves hűségszerződés aláírására vonatkozó árengedmény.

A biztosító mindig maga dönti el, a sofőrök melyik csoportját akarja előnyben részesíteni, ezért fordulhat elő, hogy egy autó bebiztosításánál aránylag nagy árkülönbség lehet az egyes biztosítók között. Ha a biztosító a sofőrök egy konkrét csoportját részesíti előnyben, akkor nagyobb árengedményt kínál fel ennek a csoportnak, függetlenül attól, milyen autója van.

Összehasonlítás

Az országban tevékenykedő biztosítási társaságok aránylag stabilizálták a díjtarifákat, évről évre jelentős változásra nemigen lehet számítani. Az árakat a kötelező felelősség-biztosítás vagy balesetbiztosítás kiszámítására és összehasonlítására szolgáló internetes portálok is figyelik, minek köszönhetően a honlapokon kiszámított árak körülbelül 90 százalékra megegyeznek a biztosító tarifáival. Természetesen, ha nem hiszünk a portálnak, mindig van lehetőség személyesen, a biztosítónál ellenőrizni az árat. Néha előfordul, hogy a biztosító fiókirodájában drágább biztosítást kínálnak fel például azért, mert nem ítélik oda a sofőrnek az összes bónuszt, amire jogosult lenne.

Nem mindegyik biztosítónak van saját online portálja a biztosítás megkötésére, s ha van is, gyakran olyan komplikált, hogy az ügyfél elmegy az életkedve, míg kiigazodik rajta. Ráadásul, ezeken a portálokon a biztosítók csak saját szolgáltatásaikat kínálják, tehát nehéz kideríteni, hogy a felajánlott tarifa magas-e vagy alacsony. Előfordul az is, hogy a biztosítási tarifák összehasonlítására szolgáló honlapokon egy adott biztosítás 30–40 százalékkal drágább az adott biztosító honlapján kiszámított tarifánál. Ez azért van, mert a portálokon néha késéssel aktualizálják a legújabb kedvezményeket és bónuszokat. Ezért olyan fontos az aprólékos piackutatás még mielőtt aláírnánk a szerződést a biztosítók valamelyikével.

A legközkedveltebb csoport

A legjobb tarifákat az idősebb, 35 év fölötti sofőrök kapják, akik kisebb községben vagy városban élnek. Minél kisebb város, annál kisebb az esély a koccanásra, ezért annál kedvezőbb biztosítás. Ugyanakkor gyakran kedvezményt adnak olyan sofőröknek, akiknek 14 évnél fiatalabb gyermekük van. A tarifákat leginkább a sofőr életkora, állandó lakhelye, az autó motorja befolyásolja és az is fontos, hogy jogi vagy magánszemélyről van-e szó. A legkockázatosabb csoportba kétség kívül a 24 évesnél fiatalabb sofőrök tartoznak nagy teljesítményű autókkal.

A biztosítást mindig a szerződésben meghatározott határidőn belül kell kifizetni. A sofőrök többsége rendszerint negyedéves szerződéseket köt. A vonatkozó jogszabály szerint, ha valaki egy hónapot késik a fizetéssel, akkor a biztosító jogosult elállni a szerződésétől. Ezt ráadásul visszamenőleg is megteheti. Ezért praktikusabb évente egyszer vagy félévente fizetni a biztosítást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?