Lassan itt az abroncscsere ideje

<p>Összefüggő hó vagy jégréteg csak elvétve akad az országban ebben az időszakban, s ha mégis, akkor csak ott, ahova autóval aligha tudnánk eljutni. Bár az elmúlt napokban rendkívül kellemes időjárásban volt részünk, hamarosan hűvösebbre fordul az idő, így az abroncsok cseréjét már nem lehet sokáig halogatni.</p>

DEMECS PÉTER

A sofőrök szerencsére már Szlovákiában is megértették, hogy a téli abroncs használata a téli hónapokban olyan fontos, mint a lovas fogathoz a ló. Így aztán többé nem kell olyan megdöbbentő adatokkal riogatni az embereket, hogy a téli hónapokban – október közepétől április végéig – hatszor nagyobb az esélye annak, hogy karamboloznak, mint nyáron.

Akár jeges az út akár nem, a téli keverékű abroncsok szezonja jóval azelőtt kezdődik, hogy leesik az első hó. Ilyen zimankós, hűvös időben is drasztikusan romlik a nyári keverékű abroncsok tapadóképessége. A nyári keverék alacsony hőmérsékletben merevvé teszi az egész abroncsot, minek következtében a kerék kisebb felülettel érintkezik az úttesttel. Ennek eredménye pedig, hogy a féktávolság jelentősen meghosszabbodik, az autó nagyobb sebességnél könnyebben megcsúszhat. Szerencsére mindezt már nálunk is sokan tudják, de továbbra sem annyian, mint egyes nyugat-európai országokban, ahol minden második ember rendszeresen téli abroncsot használ.

Több mérés igazolta, hogy míg egy téli abroncsokat viselő autó 80 km/órás sebességnél 67 méter után áll meg, a féktávolság 108 méterre növekszik, ha nyári gumik vannak a kereken.

Más szóval: abban a pillanatban, amikor a téli kereket viselő autó már megállt, például egy gyalogosátjáró előtt, a nyári gumikkal rendelkező autó sebessége még mindig 49 km/óra, tehát könnyen előfordulhat, hogy épp az átjárón elgázol valakit. Így sokkal egyszerűbb elképzelni, milyen tragédiát okozhat a nyári gumiabroncs télen, a megfelelő abroncs szó szerint élet és halál kérdése lehet. Gondoljanak csak arra, ha például egy vasúti átjáró előtt kell megállni.

A nyári és téli gumiabroncsok közti árkülönbség 5 százalék körüli, egy téli abroncs ára 40 és 100 euró között mozog. A gumiabroncs vásárlásakor főleg arra kell figyelni, hány kilométert vezetünk le évente.

Ha egy évben körülbelül 10 000 kilométert teszünk meg, akkor elég, ha a legolcsóbb árkategóriájú abroncsokból válogatunk. Ha többet vezetünk, akkor legjobb minőségű abroncsokat kellene használnunk.

A prémiummárkák termékei nagyobb biztonságot és minőséget kínálnak – ezt elvégre évről évre igazolják a német autó-motor klub, az ADAC tesztjei. Minél nagyobb az abroncs profilmélysége, annál nagyobb stabilitást biztosít az úton. A téli gumiabroncsok profilmélysége ne legyen 4 milliméternél kevesebb. Ha mind a négy gumiabroncsot cseréljük, akkor ajánlott ugyanolyan márkájú és kategóriájú abroncsot venni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?