Grand C-Max 1,0 EcoBoost: a 125 lóerős az igazi

<p>Nem új autó, egyliteres benzinmotorral viszont újnak tekinthető. Tavasszal kipróbáltuk a gyengébbik egyliterest, nem voltunk tőle elájulva. Most megnéztük a 125 lóerős verziót. Lássuk, hogyan teljesített a Grand C-Max a kis benzinmotorral.</p>

ÚJ SZÓ-TESZT

Középkategóriás autóba, különösen egy magasított egyterűbe mindig kockázatos kis motort tenni. Még ha történetesen turbós is. A Ford legyártotta a tavaly az év motorjának megválasztott 1,0 EcoBoostot, s fokozatosan elkezdte telepakolni vele autóit. A kis Fiestában logikus választásnak tűnik, a Focusban még elmegy, de mire lesz elég egy C-Maxban?

Ez bír

A egyliteres turbóbenzinest két változatban gyártják. A nyomaték ugyanannyi (170 Nm), ám a gyengébbik „csak” 100 lóerős (74 kW), míg az erősebbik 125 lovat (95 kW) mozgat a motorháztető alatt. A 25 lóerős különbséget viszont érezni.

Amikor tavasszal megkaptuk a sima C-Maxot – mely könnyebb és egy picit rövidebb a Grand-változattól – a gyengébbik egyliteressel, nem voltunk tőle elájulva. Persze, városi forgalomban – egyes, kettes, hármas, sárga, piros, állunk, zöld, egyes, kettes, hármas, adj előnyt, kettes, hármas – még nem látszottak hátrányos oldalai. Amint kimentünk az országútra, s főként, kipróbáltuk a dimbes-dombos tájakon és kapaszkodókon, árnyaltabb lett a véleményünk. „Kanyargós úton teherautót előzünk, padlóig nyomjuk a gázpedált, visszaváltunk, ismét padlózunk, ám valahogy nem ugyanazt kapjuk, mint egy klasszikus 1,6-os vagy 1,8 benzinmotortól – miközben papíron a kicsinek és a régi nagynak is 65–80 kW-os teljesítménye van” – írtuk akkor. Amikor nagyobb dinamikára lenne szükségünk, érezzük, hogy a fizika törvényei határt szabnak az egyliteres fickándozásának.

Ezek után kíváncsiak voltunk, mit tud az erősebb testvér – mert hiszen a papír sokat elbír. S kellemesen csalódtunk. Ugyanazokon az utakon határozottan jobban ment, nem okozott gondot neki a meredekebb emelkedő sem. Persze, a kis egyliteressel sem akadtunk le sehol sem, csak a dinamika hiányzott. A 125 lóerősnél nem.

Jó fogyasztás

Ami külön meglepő volt, az a fogyasztás. A 100 lóerős papíron 5,1 litert fogyaszt, ám nekünk alig sikerült 7 liter alatt tartanunk a fogyasztást. Ezzel szemben az erősebb motor jobban megközelítette az iratokban megadott normát. Tény ugyanakkor, hogy ez az erőforrás sem szereti a nagyobb sebességeket – aki gyakran jár sztrádán, ne ilyet vegyen. Autópályán érezhetően megugrik a fogyasztás.

A 6,4 literes kombinált fogyasztás után külön leteszteltük városi-elővárosi forgalomban is, itt kis odafigyeléssel már sikerült 6 liter alá préselni a mutatót. Ha valaki jobban odafigyel, s kellően bejáratja az autót, az 5,5 liter körüli fogyasztás sem kell, hogy elérhetetlen álom legyen.

Egy szó, mint száz: ami a motorválasztást illeti, aki egyliteres turbóbenzinest venne, az erősebbiket vigye. Még ha valamivel drágább is – megéri a különbözetet.

Menettulajdonságok

A kocsi menettulajdonságairól ugyanaz mondható el, mint a Ford többi típusáról: kényelmes és megbízható. A futómű, a váltó, a rugózás hagyományosan jó, ugyanez igaz a beltér kidolgozására is. Egyterűként a C-Maxban a rakodóterek és a helykínálat is fókuszba kerül. Három- vagy négyfős családoknak ajánljuk, aki három gyerekkel szeretne utazni, az vegyen egy fokkal nagyobb kocsit. Az általunk tesztelt Grand C-Max csak ötüléses volt, érthetetlen, hogy miért hagyták hátul a harmadik sorban az oldalboxokat – hiszen nincs aki menet közben oda pakoljon. Ugyanez igaz a hátul felejtett 12 voltos csatlakozókra is.

A családi autók esetében kitüntetett figyelmet kap a biztonság kérdése. Ez a Ford egyik erősségének számít. Ötcsillagos töréstesztek, a standardizált teszt minden részében a legmagasabb százalékon teljesített a típus.

A Grand C-Max esetében külön ki kell emelni a hátsó tolóajtót – ez nagyban megkönnyíti a ki- és beszállást vagy a gyerekülések ki-bepakolását. (MSz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?