Újabb visszahívás a Toyotánál

<p>Előfordulhat a légzsákok indokolatlan berobbanása vagy a kormányszervó kikapcsolódása is amiatt a meghibásodás miatt, amely majdnem 900 ezer Toyota visszahívásához vezetett. Az elmúlt két évben már közel 20 millió autót érintő hibasorozatnál tart az autógyártó.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Újabb óriási visszahívás rongálja a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota imázsát. A japán vállalt 885 ezer autóját rendeli vissza szervizekbe, mivel a légkondicionáló rendszerük szivárgása különböző kisebb-nagyobb gondokat okozhat. A kijutó hűtőfolyadék utat találhat a légzsákok szabályozóegységébe, ahol rövidzárlatot okozhat. A legjobb esetben ez csupán egy figyelmeztető jelzés meggyulladását eredményezi.

Hibahalom

A most visszahívott autók közül 847 ezret az USA-ban adtak el, a többit Európában, Ázsiában vagy a Közel-Keleten. A típusok között van Camry, Camry Hybrid, Avalon, Avalon Hybrid és Venza. Az autókat 2012–2013-ban gyártották. Ez a harmadik Toyota-visszahívás az elmúlt hetekben.

A múlt hónapban több mint 780 ezer amerikai autótulajdonost értesítettek arról, hogy be kell néznie a szervizébe, mivel gondok lehetnek RAV4-es vagy Lexus HS 250h típusú autója kerékfelfüggesztésével. Ezt a visszahívást különösen kínossá tette, hogy egy tavaly felfedezett hibáról van szó, amelynek első kijavítási kísérlete sikertelennek bizonyult.

Milliók

Néhány nappal korábban 615 ezer Sienna busz-limuzint hívtak vissza, szintén az USA-ban, sebességváltógondok miatt. A cég beszámolója szerint ez a probléma 24 kisebb balesetet okozott. A Toyota ezzel az elmúlt egy évben összesen hatmillió autó visszahívásánál tart. A legutóbbi azért különösen kellemetlen, mert a légzsákok indokolatlan berobbanása az autósok egyik rémálma.

A Toyota a mostani visszahívással együtt az elmúlt két évben már majdnem 20 millió autó kényszerű javításánál tart, ami nagyobb a 2009–2010-es nagy visszahívási hullám számánál – emlékeztet Puneet Pal Singh, a BBC szakírója. Az akkori sorozat rontott a Toyoták kivételes minőségéről kialakított imázsán.

Az elmúlt években felfedezett hibák ugyan nem okoztak komoly baleseteket – szemben a korábbiakkal még a gyanúja sem merült fel ennek –, a 20 milliót közelítő szám azonban nagyon magas. Ráadásul a gondok számos típust érintenek és sokfélék. Ez nem jó hír a Toyotának, amely vissza akarja állítani azt a helyzetet, amikor márkái az elsőrangú minőség szinonimái voltak. (napi.hu, dp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?