Nyitrai szalon: premierek a válság árnyékában

<p>Nyitra. Fontos újdonságok mutatkoztak be a Nyitrai Autószalonon, de folytatódott a szomorú tendencia: ismét kisebb területet járhattak be a látogatók.</p>

IVKOVIČ PÉTER

Nincs jelenleg statisztika, amely az egyre hanyatló európai újautó-piac ismételt fellendülését vetítené előre. Az európai kontinensen utoljára 1990-ben adtak el olyan kevés új autót augusztus folyamán, mint idén, de az idei év eladásai sem mutatnak jobb képet.

Mint egy prés a szüreti mulatság végén, olyan jelenleg az európai újautó-piac: az autógyártók egyre nagyobbat húznak rajta, mégis egyre kevesebb csordul ki belőle.

A hanyatló ipar árnyékában

A probléma valós oka összetett, tény viszont, hogy végtelenségig kibővített modellpalettájukkal maguk az autógyártók is tehetnek róla. A számtalan, egymásnak keresztbe tévő új típus nem teremt egyből több vásárlót, így egyre nehezebben térülnek meg a fejlesztések költségei.

A fenntarthatóságot nem mindig szem előtt tartva kivétel nélkül minden egyes márka több autót tervez gyártani a következő években, s elfogadhatatlannak tartja, hogy a gyártás volumene a jelenlegi mennyiségben állapodjon meg. Hogy szükség van-e az európai vásárlóknak ennyi új autóra? A válaszon ne töprengjenek, megmondta már a piac: jelenleg nincs szüksége.

Gyártani viszont kell, s erre rendezkedett be néhány éve Szlovákia is. A csökkenő autóeladást nemcsak maguk az autógyárak, hanem a számtalan beszállító, az importőrök és az eladók is megérzik, s a Nyitrai Autószalon révén az egyszerű látogató is.

Persze nem kell tragédiára gondolni, az idei évad is tartogatott újdonságokat, sőt nem is keveset, legfeljebb néhány fontos márka távolléte adott okot a csalódottságra – na meg azok a pavilonok, amelyeket idén már ki sem nyitottak.

Ne raboljuk el azonban az értékes sorokat azoktól a kiállítóktól, akik eljöttek és jelenlétükkel megpróbálták fényesíteteni a szalon megkopott népszerűségét.

Premierek azért

voltak

Bemutatkozott a vadonatúj Mazda 3, egy alapos modellfrissítést nem számolva a második generáció. A formavilág nagyot ütött, de az alsó-középkategória kiélezett piacán a műszaki tartalom és a minőség is legalább ilyen fontos. A Mazda fennmaradása szempontjából döntő jelentősége lehet a modell sikerének vagy kudarcának.

A következő két japán újdonságot az egyterűek jelentették. Egyrészt a Nissan Note ugyancsak második nemzedéke, másrészt a Suzuki SX4 S-Cross, ez utóbbit nevének utolsó tagja különbözteti meg a továbbra is gyártásban maradó kisebb, eddigi SX4-től.

A Mercedes a Kecskeméten gyártott CLA-t, illetve a vadiúj S-osztályt mutatta be hazai premierben.

Az Opel változtatott a középkategóriás Insignia fizimiskáján, a fő helyen viszont a Cascada foglalt helyet, leánykori nevén Astra Cabrio.

Hazai premierben mutatták be az új Ford Kugát is, amely, mily meglepő, leginkább nagyobb lett elődjénél.

Nem hozták még el a Škoda Rapid Spaceback-et, a harmadik generációs Octavia RS-t viszont igen. Az előző változathoz képest ismét 20 lóerővel erősödött, ugyanakkor 50 kilót ledobott magáról, így 242 kilométeres óránkénti végsebességet érhet el. Mondani sem kell, továbbra is a leggyorsabb Škodaként. A szomszéd standon a Seat kapott helyet. Súlyos válságba került a spanyol márka, így az új három- és ötajtós Leonon múlhat a Seat jövője. Először kombi is készül a típusból, azt azonban még nem hozták el.

Láthattuk viszont a teljesen megújult Dacia-kínálatot, reflektorfényben az új Logan MCV-vel, mely immáron egy fokkal személyautósabb külsővel és továbbra is verhetetlen árral hódít. A Renault a Clio alapjaira épített crossover-rel, a Capturral villantott, míg a Citroen az új C4 Picassóval.

Negyedik felvonásához érkezett a Range Rover is, az új generáció továbbra is hatalmas méreteivel és fényűző felszereltségével kelt feltűnést, na meg a formájával, amely némileg szakított a jellegzetes sziluettel.

Az erdészek nagy örömére

Végezetül pedig említsük meg a jelenlegi autógyártás három dinoszauruszát, melyek gyártása továbbra is folyik: Land Rover Defender, Mercedes G-osztály, Lada Niva.

Hogy mi bennük a közös? Az alvázas felépítés, a kiváló terepképességek, az ehhez nélkülözhetetlen összkerékhajtás és az évtizedek óta változatlan, szögletes forma. Hogy miként lehetséges az, hogy évtizedek óta a kínálat részét képezik?

Az első két autót már régóta presztízsük és folyamatosan újított műszaki tartalmuk adja el, míg a Niva megmaradt a piacon kapható egyik legolcsóbb terepjárónak – az erdészek nagy örömére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?