Jóval lerövidül mától a Horvátországba vezető út

<p>Letenye. Vasárnap éjféltől, Horvátország európai uniós csatlakozásától kezdődően átalakul és gyorsabbá válik a két letenyei határátkelőn a ki- és beléptetés rendje, a magyar rendőrök egy része horvát területen fog dolgozni – közölte a nagykanizsai rendőrkapitányság vasárnap.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Nemcsak az osztrák–horvát, hanem a magyar–horvát határokon is bevezették a csatlakozás napján az egypontos okmányellenőrzést. Ennek köszönhetően jócskán felgyorsul a határon való áthaladás.

Molnár József a letenyei közúti határátkelőn tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a leginkább érezhető változás az, hogy a vámvizsgálat megszűnése és a rendőrök közös ellenőrzése bevezetésével már nem négyszer, csupán egy alkalommal kell átadniuk az irataikat az utazóknak.

Az évente mintegy 2,5 millió utast átléptető két letenyei átkelő közül a közúti esetében a horvát oldalra, Muracsányba (Gorican) költöznek át a magyar rendőrök, az autópálya-átkelőn viszont továbbra is magyar területen folyik majd az átléptetés.

Az autópályán a jelenleg is használt ellenőrzési ponton a magyar és a horvát rendőrök közösen nézik át az iratokat. A közúti átkelőn hamarosan elbontják az útlevélvizsgáló fülkéket, a több évtizede emelt régi épületeket pedig már el is hagyták a rendőrök, akik a Mura-híd túloldalán, a horvát rendőrség muracsányi épületében kaptak elhelyezést.

A rendőrkapitány hozzátette: a közös feladatellátás előnye az is, hogy az autópályán nyaranta tapasztalható torlódások idején gyorsabban és rugalmasabban tudnak intézkedni a régi átkelőre való átterelésről. Az pedig változatlan marad, hogy a kamionok kizárólag a régi átkelőn, a buszok pedig csakis az autópályán léphetik át a határt.

Péter Gábor, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti szolgálatának vezetője az MTI kérdésére elmondta: a letenyei átkelőkön egy évben mintegy 2,5 millió utas lépi át a határt. A forgalom túlnyomó többségét, 60-65 százalékát a három nyári hónapban regisztrálják.

Éves adatok alapján az átlépő utasok többsége, mintegy 30-35 százaléka horvát, akik magyarországi birtokaik miatt hetente akár többször is megfordulnak. A magyarok az utasforgalom 20-25 százalékát adják. A leginkább a tengerparti nyaralások miatt élénk nemzetközi forgalomban többségében lengyel, cseh, szlovák, román, valamint orosz és ukrán utazók használják a két letenyei határátkelőt.

Megszűnik a határon a vámvizsgálat, gyorsabb lesz a személyi okmányok ellenőrzése, olcsóbbá válik a telefonálás és az internetezés, de változatlanok maradnak a bírságok, ha valaki például a közlekedésben szabálysértést követ el. Zágráb mindeközben a schengeni övezethez való csatlakozásra is készül. Ha minden jól megy, akkor legkorábban két év múlva bővül Horvátországgal a határmentes övezet. (MTI, dp)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?