Még mindig drágák és túlsúlyosak

<p>Frankfurt. Több mint egymillió elektromos meghajtású autónak kellene a német utakon közlekednie 2020-ig. Ilyen nagyszabású tervekről számolt be múlt héten Henning Kagermann, a német elektromobilok szövetségének elnöke. A szövetség az ágazat képviselőit, az elektromobilok fejlesztőit, politikusokat és tudósokat tömöríti s célja koordinálni a környezetkímélő járgányok elterjedését az országban.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A célkitűzés sokaknak irreálisnak tűnhet, különösen ha figyelembe vesszük, hogy 2013 első napján Németországban csak 7114 elektromobil volt bejegyezve. Kagermann viszont azt állítja, hogy a célt sikerül elérni, s nincs ok megkérdőjelezni a kormány és a szövetség elképzelését.

Míg Németországban tavaly 4000 elektromobil került az utakra, az Amerikai Egyesült Államokban közel 53 ezer. Tény, hogy a németek sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy felkészítsék a piacot és a vásárlókat egy konkrét termék érkezésére, mint az amerikaiak. Az elektromobilok gyártása, fejlesztése és korszerűsítése rohamos tempóban halad előre. Csak jövőre 16 új elektromobilt dobnak a német piacra. Kagermann abban bízik, hogy a nagyobb kínálat majd növeli a vásárlók érdeklődését a modellek iránt. A szövetség azt javasolta a kormánynak, hogy inkább az elektromobilok fejlesztését, mint azok eladását támogassa. A kabinet ezt a tanácsot megfogadta, s már ebben az évben átcsoportosította a támogatást, minek köszönhetően fellendült az elektromobilok fejlesztése.

A célként meghatározott 2020 aránylag közel van. A fejlesztőknek addig elsősorban az elektromobilok elemeit, akkumulátorait kell módosítaniuk. Jelenleg ugyanis épp ezek miatt olyan drágák az autók. Állítólag rövidesen sikerül sokkal könnyebb, nagyobb teljesítménnyel bíró és olcsóbb elemeket a piacra dobni.

A gépkocsik tömegét is csökkentenék, az autókat jóval könnyebb anyagokból kellene gyártani. Bővíteni kell a töltőállomások hálózatát is, főként közterületeken, parkolókon, bevásárlóközpontoknál, stadionok mellett vagy közös garázsokban. Becslések szerint Németországban körülbelül 150 ezer töltőállomásra lesz szükség a projekt első fázisában. Az első, gyorstöltő állomásokat már tesztelik néhány autópályán. (dem, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?