Az ügyintézés szabadnap nélkül nehezebb

<p>Aki külföldről szeretne autót behozni az országba, annak elsősorban arra kell felkészülnie, hogy az ügyintézés Szlovákiában időigényes. Az, hogy mennyi időnkbe és pénzünkbe fog mindez kerülni, elsősorban a kiválasztott „ügyintézési taktikán” múlik.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Pár eurót megspórolhatunk, ha valaki másra bízzuk az autó behozatalát, de az autót már magunknak kell regisztrálni. Gondolni kell arra, hogy ilyenkor az összes érintett hivatalt nekünk kell bejárnunk. El kell intézni a műszaki vizsgát, az emissziós ellenőrzést, az eredetiségvizsgálatot, igazolni kell, hogy kifizettük a kötelező biztosítást, le kell fordítani a szükséges iratokat és dokumentumokat, s a kocsit el kell vinni a rendőrségre is, hogy bejelentsék a nyilvántartásba. Arról nem is beszélve, hogy minden bizonnyal néhány szabadnapra is szükséges lesz, hogy elérjük az összes hivatal ügyfélfogadási óráját.

Drágább és egyszerűbb

Ahogy arról korábban már írtam, ha az autó regisztrációjához szükséges iratok vagy okmányok nem szlovák vagy cseh nyelvűek, akkor ezek hivatalos fordítására is szükség lesz. Az összes dokumentumot a belügyminisztérium honlapján, a www.minv.sk honlapon lehet letölteni.

A második, bár valamivel drágább megoldás, hogy az autó behozatalát és az ügyintézést is másra bízzuk. Ilyenkor a járgányt már szlovák rendszámokkal kapjuk kézhez. Elég fizetni, átvenni az iratokat és a kulcsokat. Ennél az opciónál viszont jól meg kell fontolni, hogy az összkiadások után is még előnyös-e a vásár vagy sem.

Ideiglenes rendszám

Ha magunk utazunk ki az autóért, akkor nem mindegy, hogy hazavontatjuk-e a kocsit vagy a volán mögé ülve hazasofőrözzük. Ha a második lehetőséget választjuk, akkor ideiglenes, két hétig érvényes forgalmi rendszámot is el kell intézni a gépjárműhöz.

Költségvetés tervezése

Ha egy autót nálunk például 10 000 euróért árulnak, akkor elképzelhető, hogy Németországban 2000 euróval olcsóbban is megvehetjük. Viszont számolni kell a behozatallal, bejelentéssel összefüggő kiadásokkal – ez pár száz, de több ezer euró is lehet, ha a regisztrációs díjat is figyelembe vesszük.

Ráadásul csak bízhatunk benne, hogy az autó jó műszaki állapotban lesz s tényleg úgy néz majd ki, mint a fényképen vagy ahogy az eladó a telefonban állította. Az oda-vissza út is kerül valamibe, az autó hazaszállításáért is fizetni kell, ha nem akarunk vele visszavezetni.

Egyedül vagy segítséggel

Akit komolyan foglalkoztat a gondolat, hogy külföldön venne autót, annak elsősorban olyan emberrel kellene kapcsolatba lépnie, aki már legalább egyszer behozott autót az országba, s ismeri az ügyintézést. Nem árt, bár ez egy kicsit körülményes lehet, olyan szakértőt is magunkkal vinni, aki a helyszínen leellenőrzi az autó műszaki állapotát. A későbbi reklamációra vagy a pénz visszafizetésére gyakorlatilag nincs esély.

Fizessünk előre?

Szakértők rendszerint azt tanácsolják, hogy még véletlenül se fizessünk olyan autóért, amelynek nincsenek meg a szükséges iratai a beszállításhoz és a regisztrációhoz, előleget sem szabad fizetni. Ezért is érdemes megfontolni, hogy a megspórolt pénz megéri-e ezt a sok kockázatot. A használt autó vásárlása, ráadásul külföldön, jó kis adrenalinsportnak számít. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?