Az eddiginél kétszer tovább tarthat az út Prágába

<p>Pozsony. Múlt héten, május 9-én kezdődött a Brünnből Prágába vezető D1-es autópálya várt felújítása. A hat évig tartó munkálatok során teljesen lecserélik a sztráda burkolatát, kiszélesítik az utat mindkét irányban, s lecserélik a sztráda felett haladó hidakat és felüljárókat. A munkálatok miatt többórás dugókra kell felkészülni.</p>

DEMECS PÉTER

Az autópálya felújítását több szakaszra osztották fel, elsőként a 104. és a 112. kilométer közti szakaszt fogják felújítani Větrný Janíkov és Jihlava között; illetve a 153. és 162. kilométert, Lhotka és Velká Bíteš községek között. Bár kevesen hallottak ezekről a községekről, aki a D1-es sztrádán autózik Prágáig, az pontosan erre halad el, így a felújítás mindenkit érint.

Közlekedési szakértők szerint elsősorban hosszú kocsisorokra kell felkészülni. Bár a munkálatok előkészületei évekig tartottak, s mindent úgy terveztek be, hogy a várakozást és torlódást a lehető legkisebbre csökkentsék, a dugókat sajnos lehetetlen lesz elkerülni. „Jelenleg Pozsonyból Prágába zökkenőmentes forgalomban körülbelül négy óráig tart az út. Csúcsforgalomban, a felújítás alatt viszont könnyen előfordulhat, hogy az út hét-nyolc óráig fog tartani. A sofőröknek ezért az utat jóval előre kell betervezniük, s ha lehet, kerülőutakat is igénybe vehetnek” – állítja Ľubomír Palčák, a Zsolnai Közlekedési Kutatóintézet igazgatója.

80 km/órás

sebesség lesz

A javított szakaszokon a sebességet 80 km/órára csökkentik, ami jelentős fennakadásokat okozhat, ha belegondolunk, hogy Csehország legforgalmasabb sztrádájának egyes szakaszain naponta 80–100 ezer személyautó és kamion is elhalad.

A felújításnál megpróbálnak mindig két sávot hagyni a forgalomnak mindkét irányban, a bal sávban viszont csak olyan gépjárművek közlekedhetnek, melyek szélessége nem lépi túl a két métert.

„A közlekedést a D1-es modernizációja során 2+2 modellben fogjuk rendezni mindkét irányban. Sajnos arra is lesz majd példa, hogy a forgalmat 2+1 vagy csak 1+1 modellre korlátozzuk. Minden változásról és korlátozásról előre tájékoztatjuk a sofőröket” – állítja Ján Studecký, a cseh Autópálya-kezelőség munkatársa.

A már említett két szakaszon kívül a munkálatokat további kettőn is megkezdik, mégpedig Šternov–Psáře és Loket–Hořice községek között.

Bár a felújítás már elkezdődött, pontosan nem lehet megmondani, mikor lesz a következő hat év alatt a legtöbb forgalomkorlátozás egyszerre. Az egyes szakaszok modernizációjára ugyanis külön-külön tendereket hirdettek meg, s ezek különböző időpontokban érnek véget, az előrehaladást nagyban befolyásolja majd az is, hogy a munkások tudják-e tartani a betervezett időpontot – komplikációk ugyanis a felújítások alatt is felmerülhetnek. Egy biztos, a legöregebb, legforgalmasabb és leghoszszabb csehországi autópályán megállás nélkül, éjjel-nappal fognak dolgozni.

Pontos munkamenetet határoztak meg

Becslések szerint egy szakasz felújítása 16 hónapig fog tartani. A munkamenet mindig egyforma lesz. Elsőként kiszélesítik az utat a jelenlegi 26,5 méterről 28-ra, a leálló sávot pedig a sztráda minkét oldalán 0,75 méterrel szélesítik ki. Ennek köszönhetően a jövőben, felújítások vagy balesetek során, amikor az egyik sávot leblokkolják, az autók továbbra is két sávban folytathatják majd az utat.

Ugyanakkor a hidak és a felüljárók alatti teret is kibővítik, kitolják a tartópilléreket, hogy később kettő helyett háromsávosra bővíthessék az útszakaszt. Ezt követően négy hónapig modernizálják majd az útburkolatot az egyik irányban, négy hónapig pedig a másikban. Decembertől februárig, a legnagyobb fagyok idején a munkálatok szünetelni fognak.

Gyökeres változások

A D1-es sztrádánál a legfontosabb változás nem is annyira az út kiszélesítése, hanem az évtizedek során teljesen tönkrement útburkolat cseréje lesz. Enyhíteni fogják a sztrádán található emelkedők mértékét, illetve növelni fogják a kanyarok sugarát, hogy azokon nagyobb sebességgel is áthajthassanak a sofőrök. Új vízelvezető csatornákat építenek ki az út mentén, s modern biztonsági elemekkel látják majd el az egész sztrádát.

A D1-es 160 kilométeres szakaszának felújítása becslések szerint közel 14 milliárd cseh koronába fog kerülni, tehát közel 550 millió euróba. A kiadások egy részét az Európai Unió forrásaiból térítik.

Közép- és kelet-európai régióban példátlan átépítésről beszélhetünk, ha figyelembe vesszük a munkálatok mértékét és azt, hogy a csehek a legforgalmasabb útszakaszukat építik át. A cseh autópálya-kezelőség, de a közlekedésügyi minisztérium is valószínűnek tartja, hogy a türelmetlen sofőrök egy része a közeli községeken keresztül fogja majd elkerülni az átépítés alatt álló szakaszokat. Az érintett falvak polgármesterei pedig már hónapok óta figyelmeztetnek, hogy az alacsonyabb osztályú utak ilyen mértékű megterhelést nem bírnak ki. Zbyněk Stanjura cseh közlekedési miniszter azt állítja, hogy a 3,5 tonnánál nehezebb gépkocsikat nem fogják beengedni a községekbe. A sztrádamatricák árát a sofőrökre váró nehézségek miatt nem fogják csökkenteni.

Kártérítést is fizetnek

A felújítás ideje alatt az autópályán haladó autóbuszoknál is előfordulhatnak késések. Ez azokat az utasokat érinti, akik menetrend szerinti autóbuszjárattal indulnának a cseh vagy a magyar fővárosba. A Pozsonyból induló és Budapestre tartó autóbuszok mindegyike Prágából vagy Berlinből indul, ezért ezeket a járatokat is érinti a felújítás, és az esetleges késés.

Az egyik legnagyobb fuvarozó, a sárga autóbuszairól ismert Student Agency már jelezte, hogy nem kell tartani a késésektől, továbbra is tartani tudják a menetrendben szereplő érkezési és indulási időpontokat. Ha mégsem, akkor egy órát meghaladó késés esetén visszafizetik a jegy árát a Prága–Brünn szakaszon.

Hat sáv csak

2050-ben lesz

A D1-es sztrádát Csehországban még 1939-ben kezdték építeni, a munkálatokat viszont a második világháború miatt nagyon gyorsan félbeszakították. A háború után ugyan azonnal folytatták az építkezést, 1950-ben viszont ismét félbeszakították. Az utat ismételten csak 1967-ben kezdték építeni, s már 1971-ben megnyitották a Prága és Mirošovice közti szakaszt. A sztrádát Brünn és Prága között végleg csak 1980-ban fejezték be, azóta csak részleges javításokat végeztek el rajta.

A cseh D1-es a IV. páneurópai közlekedési folyosó része, amely Berlint köti össze Prágával, Pozsonnyal, Budapesttel, Araddal, Craiovával, Plovdivval és Isztambullal. A tervek szerint a cseh sztrádát 2050-ig szélesítik ki teljes értékű hatsávos szakaszra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?