Sofőrök helyett fizetné ki a büntetéseket egy csehországi társaság

ÖSSZEFOGLALÓPozsony. Ha a rendőrség gyorshajtáson éri, ne fizesse ki a bírságot, semmit se írjon alá, hivatkozzon a kihágási eljárás lehetőségére. Ezt tanácsolja egy cseh társaság azoknak a sofőröknek, akik gyakran túllépik az előírt sebességet.

ÖSSZEFOGLALÓ

Pozsony. Ha a rendőrség gyorshajtáson éri, ne fizesse ki a bírságot, semmit se írjon alá, hivatkozzon a kihágási eljárás lehetőségére. Ezt tanácsolja egy cseh társaság azoknak a sofőröknek, akik gyakran túllépik az előírt sebességet. A társaság, amely évi 100 eurós illetékért állítólag a sofőrök helyett tisztázza a rendőrséggel a kihágásokat, Szlovákiában is megkezdené tevékenységét.

Magabiztosak

és bíznak a sikerben

Júliustól akar a szlovák piacra lépni az a polgári társulás, amely Csehországban nagy port kavart. „Jelenleg egyeztetünk olyan partnerekkel, akik más szolgáltatások miatt már kiépítettek üzlethálózatot az országban” – jelentette be a projekt vezetője, Jiří Voželínek. Állítja, Csehországban már több mint hétezer kliensük van. A társaság minden kihágás rendezését vállalja, kivéve az ittas vezetés és a baleset okozása miatt kezdeményezett eljárásokat.

„Az elmúlt 15 hónapban egyetlen pert sem veszítettünk el, több mint ezer ügyben nyertünk a bíróságon” – mondta Voželínek. Ugyanilyen sikertörténetben bízik a szlovák piacon is. „Elemzéseink szerint minden rendben lesz. A szlovák rendszer ugyanis 98 százalékra azonos a csehvel, a maradékkal meg megbirkózunk” – állítja magabiztosan a társaság képviselője.

Csehországban több olyan cég tevékenykedik, amely bizonyos fizetség fejében magára vállalja a sofőrök kihágásainak tisztázását. A közszolgálati Cseh Televízió tájékoztatása szerint a cseh közlekedésügyi minisztérium, a belügyminisztérium és a rendőrség is etikátlannak tartja ezt a tevékenységet, de nem léphetnek közbe, mivel a társaságok egyike sem sért törvényt.

Kaliňák szerint esélytelenek

Voželínek úgy véli, tevékenységük addig lesz legális, míg az alkotmányból nem törlik azt a részt, mely szerint mindenkinek joga van a független védelemre.

Robert Kaliňák belügyminiszter szerint viszont a társaság nálunk aligha lesz sikeres, mivel a szlovák törvények lehetőséget adnak arra, hogy ha egy sofőr nem hajlandó kifizetni a bírságot, az ügy tisztázásáig elkobozzák jogosítványát. „A múltban lehet, hogy boldogultak volna Szlovákiában, de most? Ki vállalná ezt a kockázatot, hogy jogosítvány nélkül marad?” – kérdezte Kaliňák az aktualne.sk hírportálnak adott interjúban. Véleménye szerint épp ennek a változásnak köszönhetően sikerült 50 százalékról 90-re növelni a bírságok behajtását.

Jozef Drahovský közlekedésbiztonsági elemző sem tartja etikusnak a társaság eljárását. „Szerintem mindenkinek saját magának kellene tisztáznia a kihágását” – vélekedik a szakértő. Emlékeztetett, a múltban hasonló szolgáltatást kínált klienseinek egy szlovák biztosító is, jogi tanácsadás és jogi képviselet formájában. „Nem biztos, hogy a sofőr mindig jogosan kap büntetést. Tisztességtelen rendőrök is vannak, szerencsére kevesen, akik igazságtalanul büntetik meg a sofőröket. Ilyenkor már csak jogi úton lehet védekezni, s bíróságon valóban a védőügyvéd tudásán múlik minden” – mondta Drahovský. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?