Pozsony új beruházást szerzett

<p>Genf/Pozsony. Több tízmillió eurós befektetés, új munkahelyek s a legmodernebb technológiákat tartalmazó járgányok gyártása. Pontosan így néz ki a Volkswagen legújabb szlovákiai beruházása, amelynek megvalósítását a most zajló Nemzetközi Genfi Autószalonon jelentették be.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A Volkswagen pozsonyi gyárában készítik a luxus SUV modelleket, mint a Touareg, az Audi Q7 vagy a Porsche Cayenne. S épp ezen modellek hálózatról tölthető (plug-in) hibrid változatainak gyártását is ebben a gyárban fogják megkezdeni. Mindezt Michael Macht, a konszern gyártási folyamatáért felelős igazgatója közölte a Hospodárske noviny gazdasági lappal.

Még titkolják, mennyi munkahely lesz

A plug-in hibrid járgányok, mint ahogy azt már említettem, olyan gépkocsik, amelyek elektromos hálózatról is feltölthetők. Először tavaly októberben röppentek fel a hírek, hogy a németek a nálunk gyártott SUV-k hibrid változatainak gyártását is megkezdenék. Macht akkor úgy nyilatkozott, hogy ha a cég vezetése valóban Pozsony mellett dönt, akkor a gyártás 2014 végéig megkezdődhetne, s a beruházás természetesen több újabb munkalehetőséget teremtene.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan hány állást kínálnak fel a pozsonyi gyárban. Tekintettel az összetett technológiára és a bonyolult gyártási folyamatokra, akár több száz ember is munkát találhat majd a Volkswagennél.

Nem csak a fogyasztás

fontos

A Volkswagen az egész konszern kulcsfontosságú részeként kezeli a pozsonyi gyárat, amit az eddigi beruházások is igazolnak. Itt kezdték gyártani a New Small Family sorozatba tartozó kis városi járgányokat, s ezek elektromos változatát, mint VW e-up!-ot. A karosszériagyár is bővül, ennek köszönhetően több mint 500 új alkalmazottat tudnak majd felvenni.

A J&T Bank elemzője, Stanislav Pánis úgy véli, hogy az újabb beruházást főként azért szereztük meg, mert a konszern elégedett a pozsonyi gyárral s az alkalmazottakkal is, akik aránylag kevés pénzért végeznek minőségi munkát.

A plug-in hibrid járgányok elterjedése jelenleg még távol van a valóságtól, viszont szakértők szerint épp ezek az autók emelhetik meg a jövőben a gyártók eladását.

Egyre többen fognak ügyelni az autó fogyasztására, ami a plug-in modelleknél rendkívül alacsony.

Negatívum viszont, hogy ezek az autók túl drágák. Míg például egy Volkswagen Touareg 3,0 V6 TDi, nyolcfokozatos automata váltóval jelenleg majdnem 50 ezer euróba kerül, plug-in változata 20 ezer euróval drágább. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?