A zsolnai Kia bővíti a motorgyártást, a PSA kevesebb műszakot töröl

ÖSSZEFOGLALÓPozony. Nemcsak a fővárosi, hanem a zsolnai autógyártó is új beruházást tervez. A koreai Kia Motors a motorgyártási részleget bővítené Zsolnán.

ÖSSZEFOGLALÓ

Pozony. Nemcsak a fővárosi, hanem a zsolnai autógyártó is új beruházást tervez. A koreai Kia Motors a motorgyártási részleget bővítené Zsolnán. A beruházásért és a több száz új munkahely létrehozásáért adóengedményeket akar, a pontos feltételekről ezekben a napokban tárgyalnak a gazdasági minisztériummal.

A részleteket titkolják

Stanislav Jurikovič, a gazdasági tárca szóvivője beismerte, hogy a Kia már kezdeményezte a tárgyalásokat. Ha a gyártó sikerrel járna, kilenc év alatt ez lenne a negyedik állami támogatás, amit beruházásaiért cserébe kapna. Eddig összesen 233 millió euróért kapott támogatást vagy különböző engedményeket. A legutóbbi tervezett befektetés viszont lapértesülések szerint a kisebbek közé sorolandó. Több tucat új munkahely jöhetne létre a motorgyárban, amely a csehországi Hyundai számára is gyártja az erőforrásokat.

„Részletesebb tájékoztatást az esetleges beruházásról egyelőre nem fogunk közzétenni” – mondta Jurikovič. Néhány szakértő úgy véli, hogy az állam a legnagyobb vállalatok helyett inkább a kisebb vállalkozókat támogathatná. „Ha ugyanezt az állami támogatást kis- és középvállalkozók között osztanánk szét, akkor ez a foglalkoztatottságra nézve hosszú távon is pozitív hatással lenne” – mondta a Hospodárske noviny gazdasági lapnak Martin Javorček, a Maple&Fish társaság jogásza.

Jó hírek jönnek

a PSA-tól is

Mivel a nagyszombati PSA Peugeot Citroen az elmúlt időszakban több megrendelést kapott a C3 Picasso modellre, a gyártást márciusban csak nem egész három napra kell majd leállítani. Az eredeti tervek szerint a franciák ötnapos szünetelést terveztek márciusra, mindig a munkahét utolsó napján állt volna le a gyártás. A PSA jelenleg háromezer embert foglalkoztat nálunk, mindezt annak köszönhetjük, hogy épp Nagyszombatban kezdték el gyártani a Peugeot 208-at. Ez az elhatározás 120 millió eurós beruházást és ezer új munkahelyet jelentett. Az új modell gyártása tavaly indult be, s épp ennek köszönhetően sikerült eddig Nagyszombatban elkerülni az elbocsátásokat.

A válság okozta

az elbocsátásokat

A francia márkának komoly veszteséget okozott az euróövezet válsága. A problémás Franciaország, Olaszország és Spanyolország tartozig a PSA legjelentősebb megrendelői közé, s épp ezekben az országokban csökkent jelentősen az új autók eladása. Ezért tavaly bejelentették, hogy összesen nyolcezer alkalmazottat fognak elbocsátani, mindez szerencsére elkerülte Szlovákiát. A gyár jelenleg a szakszervezetekkel tárgyal a fizetésemelésről, a szociális programról, s a munkaidő beosztásáról. A tárgyalások még folytatódnak, s míg nem érnek véget, részleteket nem akarnak elárulni. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?