Lehullt a lepel az elektromos és a GTD Volkswagen Golfról

ÖSSZEFOGLALÓA Genfi Autószalon kezdetéig már csak pár napot kell aludnunk, a kiállítás megnyitójához közeledve pedig sorra ontják a gyártók a híreket legfrissebb újdonságaikról.

ÖSSZEFOGLALÓ

A Genfi Autószalon kezdetéig már csak pár napot kell aludnunk, a kiállítás megnyitójához közeledve pedig sorra ontják a gyártók a híreket legfrissebb újdonságaikról. A Volkswagen standjának középpontjában egyéb érdekességek mellett – mint például a két litert fogyasztó XL1 vagy a Cross up! – kétségtelenül a Golf hetedik generációjának két legfrissebb változata, a teljesen elektromos e-Golf és a gázolajos kivitelek csúcsa, vagyis a GTD lesz, amely a szintén rövidesen porondra lépő GTI öngyulladós testvérmodelljének tekinthető.

A GTD Golf szép múltra tekint vissza: első ízben a Volkswagen 1982-ben használta ezt a típusjelet, mégpedig a 70 lóerős csúcsdízel Golf első generációjának hűtőrácsán és a csomagtér ajtaján, ami azt jelenti, hogy az első darabok már éppen elérték a veteránkort. A több mint harminc év alatt természetesen rengeteget fejlődött a típus, s a hetedik generáció nem csak sokkal nagyobb, biztonságosabb, nehezebb és komfortosabb ősénél, motorjának teljesítménye közel háromszorosára emelkedett, amire ráadásul alacsonyabb fogyasztással képes.

Komoly teljesítmény

Az erőt továbbra is négy hengerből nyeri az újdonság, ám immár kétliteres hengerűrtartalomból sajtolták ki a mérnökök egy jókora turbófeltöltő segítségével a 184 lóerős csúcsteljesítményt, amihez 380 Nm-es maximális nyomaték társul.

Az előző, hatodik generációs GTD-nél 14 lóerővel és 30 Nm-rel izmosabb a jelenlegi, üresen mindössze 1,3 tonnás. A menetteljesítmények önmagukért beszélnek: 7,5 szekundumos 0–100 km/órás sprintidőről és 230 km/órás végsebességről számolhatunk be – az előd 8,1 másodpercet és 222 km/h-s csúcssebességet volt képes felmutatni.

A fenti értékek pedig akkor fognak igazán felértékelődni, ha belegondolunk a már-már hihetetlenül alacsony, 4,2 literes gyári átlagfogyasztásba, ami a Golf VI GTD-nél 1,2 literrel alacsonyabb. Mindez a hatsebességes kézi váltóra érvényes, az ugyanennyi fokozattal operáló, ám rövidebb áttételezésű DSG automatával 4,7 literes vegyes fogyasztásról számolhatunk be. A 184 lóerős, elsőkerekes GTD-hez különben a rövidesen érkező GTI-vel szinte megegyező külső-belső optikai csomag jár egyedi, szériában 17 colos kerékgarnitúrával egyetemben, a hab a tortán pedig a LED-es hátsó lámpapár és rendszámtábla-világítás lesz.

Mindehhez nagyobb fékeket és sportfutóművet társít a gyártó. Az EU6-os normákat teljesítő sportos dízelvariáns a hírek szerint három- és ötajtós kivitelben egyaránt rendelhető lesz hazánkban, egyelőre ismeretlen áron.

Elektromos Golf

A szintén március elején bemutatkozó elektromos VII-es e-Golf vélhetően kisebb eladásokat produkál majd gázolajos testvérénél, érdekességfaktora mégis nagyobb. A hajtásról a gyártó közleménye szerint egy 115 lóerős villanymotor fog gondoskodni, ami alapjárattól kezdve 270 Nm maximális forgatónyomatékot állít csatasorba. A nulla emissziós egység ereje itt is az első kerekekhez kerül, mégpedig egyetlen fokozattal rendelkező (irány)váltón keresztül. A 0–100 km/h-s sprintidő 11,8 másodpercet vesz igénybe, ami a 86 lóerős 1.2 TSI alapmodelljének felel meg, ám az elektromos e-Golf végsebessége csupán 135 km/h.

Az alacsony végsebességnek főként a felső tartományokban drasztikusan csökkenő hatótáv és az egyetlen váltófokozat az oka. A hátsó ülések alá rejtett 26,5 kWh-s lítium-ionos akkucsomag persze így is sokat nyom a mérlegen, így az alap benzines Golfnál több mint 200 kilogrammal nehezebb a tiszta kivitel – de legalább nem csökken a csomagtartó 380 literes alaptérfogata. Az e-Golf gyárilag megadott hatótávolsága az előzetes információk szerint 175 kilométer, ami körülbelül a Nissan Leaf eredményének felel meg. Az akkumulátorpakk töltése otthoni hálózatról állítólag meglepően rövid időt, körülbelül csupán 5 órát vesz majd igénybe, de a gyorstöltőt használva akár 20 perc alatt feltölthetjük az autót. Az e-Golf megjelenésében kívül-belül megkülönböztethető a „hagyományos” testvérektől, ám a változtatások elég nehezen azonosíthatóak.

Mivel belső égésű motor nem került az e-Golf lemezei alá, ezért a Volkswagen büszkesége is inkább csak városi használatra, mintsem autópályás száguldozásra lesz alkalmas. (autopult.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?