A rendelet nem gondol a túlsúlyos gyermekekre

<p>Érdekes hibát vett észre a szlovák jogszabályokban a sme.sk hírportál egyik olvasója. Kiderítette, hogy a szlovák rendeletek nem ismerik a 150 centiméternél alacsonyabb és 36 kilónál nehezebb gyermekeket. Nem létezik előírás, milyen gyermekülésben kell hordani ilyen túlsúlyos gyermeket.</p>

DEMECS PÉTER

„Fiam 150 centiméternél alacsonyabb (konkrétan 140 centiméteres) és 36 kilónál nehezebb (konkrétan 37 kiló). Kihangsúlyoznám, hogy kilenc éves és nem túlsúlyos, a BMI testtömegindexe a norma felső határán mozog. A szlovák előírások viszont nem ismernek 36 kilónál nehezebb gyermekeknek szolgáló gyermekülést. A probléma tovább fokozódik majd, ha növekedése során még hízni fog, ugyanis nálunk a 150 centiméternél alacsonyabb gyermekeket csak biztonsági ülésekben lehet szállítani, de olyan, amely a fiam testsúlyának is megfelelne, nem létezik” – írta le problémáját a sme.sk hírportálnak egy oknyomozó olvasó.

Csak öt kategóriát határoztak meg

A józan ész azt diktálja, hogy semmilyen előírás sem tilthatja meg egy gyermeknek, hogy autóban utazzon csak azért, mert kövér. Ha szállítása nem jelent veszélyt az egészségre, akkor nincs ok, miért kellene kitiltani az autókból.

A gyermekülések kötelező használatáról szóló kormányrendelet az üléseket öt kategóriába sorolja. A 0 kategóriába tartozó ülések a legtöbb 10 kilós gyermekek szállítására szolgálnak. A 0+ kategóriájú ülésekben maximum 13 kilós gyermek utazhat. A I jelölésű kategória a 9 és 18 kiló közötti gyermeknek szolgál, a 15-25 kilós gyermek csak a II. kategóriába tartozó ülésekben utazhat. Az utolsó III. kategória a legsúlyosabb, 22-36 kilós gyermekek szállítására szolgál.

Hiányos rendelet

Ha 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket akarnak autóval elvinni, azt csak akkor tehetik meg, ha megfelelő gyermekülést biztosítanak be számára. A kormányrendelet szerint csak az öt felsorolt kategóriából válogathatnak, tehát az olvasó gyermeke számára nincs megfelelő autósülés.

A szlovák előírások ezen a téren az Európai Unió rendeletét másolják. Létezik egy kivétel, amikor csemetéjüket gyermekülés nélkül is szállíthatják. „Ha az M1 és N1 kategóriájú gépjárművekben nincs gyermekülések rögzítésére szolgáló bekötési pont, vagy ezekből kevés van, akkor a három évesnél idősebb gyermek községben a hátsó ülésen is utazhat, gyermekülés nélkül, bekötött biztonsági övvel” – hangzik a kivétel.

Másik lehetőség, hogy ha egy ötszemélyes autóban előre felnőttet ültetnek, hátra pedig két gyermekülésbe gyerkőcöket, akkor az ötödik ülésen, ha ezen már nincs bekötési pont, utazhat a harmadik gyermek, bekötött biztonsági övvel.

Gyermekülés túlsúlyosaknak

Egy dolog az előírások betartása, s másik a gyermekek biztonsága. Tagadhatatlan tény, hogy a gyermek számára sokkal biztonságosabb, ha autóban utazva gyermekülésben ül.

Ha a gyermek szülei nem tartják be a vonatkozó előírásokat, akkor bírságot kaphatnak. Másrészt teljesen kizártnak tartom, hogy a rendőrök közúti ellenőrzés során lemérnék a gyermek testsúlyát, s azt összehasonlítanák az ülésen szereplő adatokkal.

„A legfontosabb szempont a magasság, 150 centiméter alatt kötelező a gyermekülés használata” – állítja Martin Kóňa, a közlekedésügyi minisztérium szóvivője. A túlsúlyos gyermekek számára az ülésmagasítók használatát ajánlja, biztonsági övvel kombinálva.

Az ülésmagasítók az úgynevezett nem integrált gyermekbiztonsági rendszerek közé tartoznak. A felnőttek számára szolgáló biztonsági övvel együtt használva – amely körbeveszi a gyermek testét, vagy biztonságosan rögzíti azt a szerkezetet, amelyben a gyermeket elhelyezik – teljes gyermekbiztonsági rendszert képeznek.

A túlsúly és kövérség nem csak a felnőttek problémája, s ezt a gyermekülések gyártói is tudják. Épp ezért olyan üléseket is gyártanak, amelyek a súlyosabb gyermekek szállítására is alkalmasak, egyes típusok az 54 kilós gyermeket is megvédik ütközéskor.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?