Ha útnak indulnak, akkor csak pótkerékkel

ÚJ SZÓ-HÍRPozsony. Minden télen újra előbukkannak a kátyúk okozta problémák, s mint minden évben, idén sem feledkezhetünk meg arról, hogy tájékoztassuk olvasóinkat, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj. A cikk megírásához most az egyszer a Sme napilapnál dolgozó kollégáim adták az ihletett.

ÚJ SZÓ-HÍR

Pozsony. Minden télen újra előbukkannak a kátyúk okozta problémák, s mint minden évben, idén sem feledkezhetünk meg arról, hogy tájékoztassuk olvasóinkat, mit kell tenni, ha már megtörtént a baj. A cikk megírásához most az egyszer a Sme napilapnál dolgozó kollégáim adták az ihletett. Hyundai i30 tesztautójuk abroncsát tette tönkre egy termetes kátyú.

Tönkretett utak

Garamszentekereszt környékén haladtak az autóval, egy kamion mögött. Egy ideig próbálták leelőzni, de nem volt rá lehetőség. Egyszer csak a kamion alól egy hatalmas kátyú bukkant elő az út jobb oldalán. Hogy kikerüljék, balra rántották a kormányt, az út közepén viszont egy másik, még nagyobb gödör volt – ezt már nem tudták kikerülni.

Az abroncs nem repedt meg, de tönkrement, könnyen észrevehető jellegzetes légbuborék jelent meg rajta. Ilyen szerencséje már nem volt annak a Chevrolet Curze sofőrjének, akinek ugyanazon az úton egy másik kátyú teljesen tönkretette jobb elülső abroncsát.

Kollégáim a káreset helyszínére kihívták a rendőröket, akik igazolták, hogy az esetet az út karbantartója okozta, mivel a kátyúk komoly veszélyt jelentettek, az útszakasz pedig nem volt megjelölve.

Míg a tesztautóval elmehettek a helyszínről, vagy szükség esetén feltehették volna a pótkereket, a Chevrolet tulajdonosánál csak defektjavító szett volt, így meg kellett várnia, míg kihoznak neki egy új kereket a besztercebányai márkaszervizből.

Nem kell pótkerék

A vonatkozó előírások szerint már nem kötelező pótkereket hordani az autóban, feltéve, ha van defektjavító szett vagy olyan gumiabroncs, amellyel defekt esetén is elérhetnek a legközelebbi szervizbe.

Viszont autóvásárláskor ajánlott valamivel több pénzt szentelni a pótkerékre, s ragasztó helyett inkább azt venni. A kompresszoros ragasztó ugyanis csak a kisebb defektek javítására alkalmas, abroncsrepedés javítására már nem.

Elég elképzelni, milyen nehézségeket okozhat egy kátyúban szétvágott gumiabroncs külföldön. Nincs pótkereke, a kompresszoros ragasztóval pedig nem tudja megjavítani a kereket. Az autó elvontatása a legközelebbi szervizbe túl drága, időigényes, s éjjel ráadásul elfelejtheti, hogy a közelben nyitott szervizt talál.

Ha egy kátyú tönkretette a gumiabroncsot, kérjen kártérítést az út karbantartójától, a biztosítótól. Ilyenkor mindig ajánlott kihívni a helyszínre a rendőrséget, még akkor is, ha csak káresetről van szó. A karbantartóval ugyanis a későbbiekben sokkal egyszerűbb lesz a kiegyezés, ha rendőrségi igazolásuk lesz a történtekről. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?