Az autót ideiglenesen is törlik a nyilvántartásból

<p>Ha valamilyen oknál fogva úgy dönt, hogy örökre vagy ideiglenesen kiíratja autóját a nyilvántartásból, akkor papírozásra, kitartásra és néhány euróra is szüksége lesz. Az ügyintézés ugyanis nem olyan egyszerű, mint ahogy azt az ember gondolná.</p>

DEMECS PÉTER

Számtalan ok lehet arra, amiért akarja valaki törölni autóját a nyilvántartásból. Például azért, mert nem akarja fizetni a kötelező felelősségbiztosítást, ha egy ideig nem használja az autót, vagy mert nincs pénze az időszakos műszaki ellenőrzésre (STK). Akadnak olyan sofőrök, akik autójukat csak párszor használják (úgynevezett hétvégi sofőrök), de olyanok is, akik nem akarják csillogó és drága kabriójukat kitenni a téli időjárás viszontagságainak, így inkább lejelentik pár hónapra.

A hosszú távú kijelentés az öregebb gépjárművek esetében lehet opció. Olyan járgányoknál, amelyekből évek múltán értékes veterán lehet.

Első lépésben a járási hivatalra

Az sem lesz ingyenes, ha spórolni akar a felelősségbiztosításon, vagy más, gépjárművel összefüggő kiadáson. Minden hivatali ügyintézés ugyanis pénzbe kerül. Első lépésben a járási hivatal közlekedési osztályára kell elmenni. Itt kitöltik a gépjármű nyilvántartásból való kijelentésére szolgáló kérvényt. Ehhez persze ki kell fizetni az illetéket is, annak függvényében, milyen hosszú ideig lesz kijelentve az autó.

Minél tovább, annál drágább

Ha legtöbb egy évre akarja kijelenteni autóját, akkor ez 5 eurójába fog kerülni. Az illeték legtöbb kétéves kijelentésnél 20 euró, a tíz, vagy attól hosszabb kijelentésért pedig 350 eurót kell fizetni. Ezeket az illetékeket akkor is ki kell fizetni, ha a gépjárműt korábban már kihúzták ideiglenes időre a nyilvántartásból, s tulajdonosa ezt az időtartamot szeretné meghosszabbítani. Aki vissza akarja jelenteni autóját, annak öteurós illetéket kell kifizetnie.

A járási hivatal az ideiglenes kijelentésről szóló kérvényt elbírálja, általában a következő munkanapon hagyja jóvá.

A jóváhagyott kérvénnyel, a rendszámokkal, a nagy vagy kis forgalmi engedéllyel (feltéve ha az utóbbit kiadták), fel kell keresni az illetékes közlekedésrendészetet, ahol még egy úgynevezett kis kérvényt is ki kell tölteni. Ezért már viszont nem kell fizetni. A közlekedésrendészeten ezek után csak leadjuk az iratokat és a rendszámot.

A végleges kijelentéshez igazolás kell

Ahhoz, hogy egy gépjárművet örökre kihúzzanak a nyilvántartásból, igazolni kell, hogy az autót Szlovákiában vagy az Európai Unió más tagállamában regisztrált autóbontóban vagy roncstelepen leadták. A rendszámon és az iratokon kívül tehát az autóbontóból kapott igazolásra is szükségünk lesz. Ez a kijelentés is 5 euróba kerül.

Ha más állam roncstelepén hagytuk az autót, akkor az ott kapott igazolással együtt annak hivatalos szlovák fordítását is le kell adni.

Ha esetleg az adott országban használni fogják még a gépkocsit, akkor a szlovák rendőrség automatikusan kihúzza a nyilvántartásból, amint megkapta az adott országtól a gépjármű regisztrációjáról szóló igazolást. Ilyen esetben tehát nem is kell benyújtani a kérvényt a gépjármű nyilvántartásból való kijelentésére.

A hulladéktörvény

is bekavart

Korábban a hivatalok és a rendőrök is szemet hunytak afelett, mihez kezd az autó tulajdonosa a nyilvántartásból kijelentett gépkocsival. Így aztán sokan otthon hagyták az autót, hogy alkatrészekre eladják vagy újrahasznosítsák.

Szlovákia viszont kénytelen volt az uniós jogrendhez igazítani a hulladékokról szóló jogszabályt. Ennek a jogi normának pedig az volt az egyik fő célja, hogy megszüntesse a különböző házi vagy út menti roncstelepeket, s eltüntesse a parkolókról az éveken át ott rozsdásodó roncsokat.

Jelenleg már arra is lehetőség van, hogy a nyilvános területen hagyott autóroncsot annak tulajdonosának költségeire elszállítsák.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?