A lassú sofőrök általában nem akadályozzák a forgalmat

DEMECS PÉTERNemegyszer hallottam már, ahogy a sofőrök arra panaszkodtak, hogy az alacsonyabb osztályú utakon, ahol 90 km/óra a legnagyobb megengedett sebesség, az autóbuszok csak 60 km/órával haladnak.

DEMECS PÉTER

Nemegyszer hallottam már, ahogy a sofőrök arra panaszkodtak, hogy az alacsonyabb osztályú utakon, ahol 90 km/óra a legnagyobb megengedett sebesség, az autóbuszok csak 60 km/órával haladnak. Megszegik ezzel a közúti előírásokat?

A lassabb tempó

nem korlátozó

A közúti közlekedésről szóló jogszabály egyértelműen kimondja, hogy lakott területen kívül nem szabad 90 km/órás sebességnél gyorsabban haladni – feltéve, ha az előírt sebességet nem módosította más közúti tábla.

Ez a megfogalmazás ugyanakkor nem tiltja, hogy a sofőrök az előírt sebességnél lassabban haladjanak.

A törvény kimondja, hogy a sofőrnek az autó sebességét saját képességeihez, a szállított áru jellegéhez, az útviszonyokhoz és az időjárás viszontagságaihoz kell igazítaniuk.

A sofőr csak olyan sebességgel haladhat, amelynél szükség esetén még biztonságosan le tud fékezni az előtte haladó gépkocsi mögött.

A legnagyobb megengedett sebesség azt határozza meg, legtöbb milyen sebességgel haladhatnak az adott útszakaszon. Ezért, ha 60 km/órával halad olyan úton, ahol a legmagasabb megengedett sebesség 90 km/óra, nem jelent akadályt a forgalomnak, tehát semmilyen előírást sem szeg meg. Az előírások szempontjából ugyanis ezzel nem akadályozza a közúti forgalom többi résztvevőjének a továbbhaladást.

Mikor kell elengedni

a gyorsabb autót?

Az esetek többségében nem köteles a lassabban haladó sofőr maga elé engedni a gyorsabb gépkocsikat. A közúti közlekedésről szóló törvény csak néhány esetet nevez meg arról, mikor kell félrehúzódni az autóval.

Például a 3,5 tonnánál nehezebb gépkocsi sofőrje emelkedőn haladva köteles maga elé engedni a gyorsabban közlekedő gépkocsikat. Ha mögötte kocsisor alakult ki, akkor az első lehetséges helyen köteles félreállítani autóját, s megengedni a mögötte araszoló gépkocsiknak a továbbhaladást. Ugyanilyen kötelesség vonatkozik az autóbuszok sofőrjeire is – dombról lefele haladva már viszont nem.

Két egy irányban és egymás mellett haladó autó sem gátolhatja a gyorsabb autóknak a továbbhaladást, ilyenkor a bal sávban haladó gépkocsi köteles visszahúzódni a jobb sávba.

Ugyanúgy előzés során sem akadályozhatja a bal sávban gyorsabban közlekedő gépkocsik továbbhaladását. Természetesen a mentőknek, rendőröknek, tűzoltóknak, s az összes vészjelzővel ellátott gépjárműnek kötelesek vagyunk megengedni a továbbhaladást, még akkor is, ha ehhez autónkat tilos helyen kellene félreállítanunk.

Nem tilos lassan vezetni

Összegezve tehát elmondható, hogy ha egy sofőr nem akadályozza a forgalmat, s nem sérti meg a felsorolt előírásokat, akkor semmi rosszat sem követ el azzal, hogy lassabb tempóval megy.

Manapság mindenki siet, az embereknek olyan érzésük van, hogy nincs elég idejük, ezért mindenhova rohanniuk kell. Viszont ez a fölösleges rohanás alig egy két percet spórolhat meg az úton, másrészt nagy tragédiákhoz vezethet.

A sofőrök többsége sajnos a legnagyobb megengedett sebességet gyakran az előírt, s nemegyszer a legalacsonyabb előírt sebességként veszi, s eszerint vezetnek. Ráadásul, ha a többi sofőr nem igazodik az ő megszokásukhoz, akkor idegessé válnak. Pontosan ilyenkor kockáztatnak a legjobban, ugyanis pillanatok alatt elveszítik józan ítélőképességüket.

A gyorshajtás nem előjog, csupán egy lehetőség. Ha egy lassúbb autóval találkoznak az úton, az egyetlen lehetőség arra, hogy eredeti tempójukban fojtassák útjukat, az előzés. Ha idegesek lesznek, csak növelik a baleset kockázatát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?