Az ADAC senkinek sem adott egyes értékelést

<p>Nincs nagyon jó, csak jó abroncs az ADAC idei, három méretben összesen 37 gumiszériát mérkőztető téligumi-tesztje szerint.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Noha itthon még odébb van a tél kezdete, s éppen csak az őszbe léptünk, az ADAC már mostanra elkészítette jól megszokott téligumi-tesztjét. Idén három méretben, a kisautók, az alsó-középkategóriások és a szabadidő-autók osztályának megfelelő 37 abroncsot vizsgáltak a németek. Ez évtől sokat mesélnek az abroncsokról a most bevezetésre került címkék, ám azokról leginkább az olvasható le, hogy gördülési ellenállásuk mennyire szerény, havon, jégen, netán esőben mutatott jellemzőikről pedig továbbra is csak tapasztalati úton, például a tesztekből lehet értesülni.

Idei érdekesség, hogy „nagyon jó” minősítést egyik abroncs sem kapott, viszont meg kell jegyezni, hogy csaknem a mezőny harmada, 11 abroncs érdemelt jó minősítést, és csupán négy olyan akadt, amelyektől óva intene az ADAC.

Miként azt a korábbi évekből megszokhattuk, az abroncsok értékelésénél legnagyobb (30 százalékos) súllyal a nedves úton mutatott jellemzők számítottak, ugyanis télen nedves aszfalton autózunk a legtöbbet. Az összpontszám további 20 százalékát adta a havas, 15 százalékát a száraz és 10 százalékát a jeges úton elért eredmény, s szintén 10 százalékot adott a kopás, valamint az üzemanyag-fogyasztás befolyásolása, legkisebb mértékben (5 százalékkal) pedig a gördülési zaj számított az ADAC értékeléséhez. A táblázatokat olvasva fontos tudni, hogy a kisebb pontszám jelöli a jobb jellemzőket.

A kisautókra jellemző 165/70 R14 méretben 15 különféle abroncsot mérkőztetett az ADAC, a széles mezőny ötöde, három abroncs szerzett jó, azaz ajánlott minősítést, a Michelin Alpin A4 leginkább nedves és száraz úton, a Continental ContiWinter Contact TS 800 havon és gördülési ellenállás szempontjából, a Pirelli Winter 190 pedig viszonylag kiegyensúlyozott jellemzőivel remekelt.

A nevesebb márkák termékei közül a Semperit Master-Grip zajával, a Goodyear UltraGrip 8 havas úton, a Dunlop SP Winterresponse pedig előbbieken túl a száraz úton mutatott jellemzőivel is leszerepelt. A Firestone Winterhawk 2 EVO nedves, havas és jeges úton is gyenge volt, a Hankook Winter icept RS W442 semmiben sem kirívóan, de valamelyest minden versenyszámban lanyha eredményeket hozott. Van még a havon nagyon gyenge, amúgy még megfelelő GTRadial ChampiroWinterPro és a már száraz úton sem jó, de nedvesen életveszélyes, egyáltalán nem ajánlott Premiorri ViaMaggiore.

Még a kisautókénál is szélesebb, 16 szériából álló abroncsmezőny vizsgázott az alsó-középkategóriás és középkategóriás modellekre jellemző 205/55 R16 méretben. A kisautókénál eggyel több gumi közül kettővel több, összesen 5 széria végzett jó, azaz ajánlott eredménnyel, illetve a méretesebb abroncsokról az is elmondható, hogy látványosan jobb eredményeket mutatnak, mint a kisebbek. A Continental Winter Contact TS 850 például havon és jégen, valamint kopásállóságával remekelt, s ezen területeken igen jó második helyen végzett, ám zajosabb, s magasabb fogyasztást eredményező Michelin Alpin A4 is. Jó átlagos jellemzőket mutatott a Dunlop SP Winter Sport 4 D és a Nokian WR D3 is.

Az 5 ajánlott középméretű abroncs után további 10 még kielégítő jellemzőket hozott. A közepesek közül legjobban a Bridgestone LM-32 szerepelt, ha vízen jobb lett volna, egyenesen ajánlott lenne. Vetélytársai közül a Semperit Speed-Grip 2 száraz aszfalton és jégen, a Vredestein Snowtrac 3 havon, az ESA Tecar Super Grip 7+ pedig száraz és nedves úton nem remekelt, de még nem volt nagyon rossz. A táblázatban a fentiek után következők már egy-egy vagy akár több versenyszámban alaposabban véreztek azonban el. A Yokohama W.drive V903A például nagyon zajos, továbbá nedves és havas úton sem jó. Még hangosabb a Pirelli Winter 210 Snowcontrol Serie 3, ami nem csupán havas és nedves, hanem száraz aszfalton sem remekelt. Az Uniroyal MS plus 66 a hóban alig közlekedőknek még éppen ajánlható; a teszten minden szempontból rosszul szerepelt, bár gyártói információk szerint a 23. héttől módosításokkal gyártott Syron Everest 1 azonban senkinek sem.

A téli gumival már rendelkezőknek is érdemes abroncsvásárlásra gondolniuk. Nem csupán a téli abroncsnál minimumnak tekinthető 4 milliméteres profilmélység kell meglegyen az abroncsokon, azok életkora is számít. A gyártók jellemzően 5 évben maximálják a gumik élettartamát. Vásárláskor ezért is érdemes nézni az abroncsok DOT-számát, mellyel egy buborékba írt négyjegyű szám jelöli első két karakterével a gyártás hetét, második kettővel pedig évét. Egy túlkoros abroncs akár még egy korábbi teszten jól szerepelt esetén is rosszabb lehet egy mai másodvonalbelinél is akár, így megjegyezhetjük, gumin spórolni tilos, aki télen autózni szeretne, az az üzemanyag mellett költsön a szezonhoz illő abroncsra is! (autonavigator.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?