Abroncsok: nem az ár a legfontosabb

<p>Mind a négy keréken az év minimum négy hónapjában téli gumiabroncsoknak kellene lenniük, nem ajánlott, hogy ezek profilmélysége négy milliméternél alacsonyabb legyen. Természetesen az abroncs minősége és a mérete is fontos. Az egész évben használt abroncs a gumi keveréke miatt nem annyira megbízható.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Az elmúlt években szerencsére annyi figyelmet szentelt a sajtó a gumiabroncsok cseréjének, hogy az emberek fokozatosan megértették, mennyire fontos, hogy nyáron nyári, télen pedig téli keverékű abroncsokat tegyünk a kerekekre.

Manapság már tehát nem az a kérdés, hogy fontos-e az abroncs cseréje, inkább az, hogy milyen legyen a gumik minősége, mikor érdemes elvégezni a cserét, és mikor vegyünk a régi gumik helyett inkább újakat.

Elsősorban azt kell tudatosítani, hogy a kiválasztott abroncsok méretének egyeznie kell az autó nagy forgalmi engedélyében szereplő méretekkel. Rendszerint kétféle méret engedélyezett. A téli abroncsokkal kapcsolatban nálunk is érvényes a kivétel, mely szerint az autóra a gyártó által meghatározottnál alacsonyabb gyorsasági indexel rendelkező abroncsokat is tehetünk. Ez a gyorsasági index a gépjármű végsebességnél is alacsonyabb lehet, ilyenkor viszont a keréken fel kell tüntetni, maximum milyen sebességig biztonságos.

A téli gyorsabban kopik

Az abroncsok élettartamát sok minden befolyásolja. Például az autó típusa, az, hogy milyen gyakran használtuk és milyen útfelületen, a gépjármű súlya, de az abroncsok tárolása is hatással van azok elöregedésére. Az abroncs nem lehet megkarcolva vagy megrepedezve, ha ilyen hibát látnak a gumin, ez arra utal, hogy már jó pár szezont ledolgozott az utakon.

A legfontosabb különbség a nyári és a téli autógumi között az, hogy alapvetően más az összetétele és mintázati kialakítása. A téli gumi mintázata sűrűn elhelyezkedő apró lamellákból, erőteljes, mély kapaszkodóblokkokból áll. Feladatuk a vonó- és oldalirányú, valamint a fékezőerő hatékony átadása, továbbá a kapaszkodás – ha kell, havon, jégen, nyálkás-csúszós útfelületen is. A mély és széles hosszanti, illetve oldalirányú mintaárkok kivetik magukból a havat, és biztosítják a jó vízelvezetést a gyakran sáros, latyakos, jégkásás utakon.

A téli gumi anyaga magas szilikatartalmú, a nyárinál lágyabb gumikeverék, így a téli gumiabroncs a hideg aszfalton sem válik merevvé, rugalmatlanná, nem veszít a tapadásából. A nyáron használt autógumik a hidegben rideggé, merevvé válnak, így nehezen, vagy egyáltalán nem képesek arra, hogy a téli útburkolaton megfelelő mértékben tapadjanak.

A szlika viszont három négy szezon után úgymond felszívódik a gumiban, minek következtében az abroncs veszít tapadási képességeiből, ezért ilyenkor már ajánlott a csere.

A régió is fontos

Nagyon leegyszerűsítve elmondható, hogy az ország déli régióiban, ahol nem olyan gyakori a sűrű havazás, praktikusabb olyan téli abroncsot használni, amelynek lamellái nem olyan kiugróak, s kisebb a távolság közöttük. Ennek köszönhetően az abroncs halkabb, s jobban alkalmazkodik azokhoz az útviszonyokhoz, amelyekben használják. Másrészt előfordulhat, hogy havon nem fog tökéletesen teljesíteni.

Az ország északi régióiban inkább a durvább lamellákkal, nagyobb profilmélységgel ellátott téli abroncsok az ajánlottak. Tény, hogy ezek a megszokottnál gyorsabban kopnak, de a behavazott utakon épp ilyen abroncsok a legmegbízhatóbbak, szükség esetén úgymond kikaparják az autót a behavazott utakról.

Megbízható tesztek

Bár sokan nem szeretik figyelni a statisztikákat, összehasonlítások és tesztek eredményeit, a gumiabroncsok válogatása során érdemes egy felmérést is figyelembe venni. Mégpedig a németországi ADAC autóklub a minden évben megismétlődő gumiabroncs-tesztjét.

Az egyes kategóriákban kiosztott pontszámok szerint pontosan kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb abroncsot. A legjobb minőségű abroncsok az összes kategóriában ugyanolyan kimagaslóan jó eredményt érnek el. (dem)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?