Tavasszal jön az új Octavia

<p>Jövő tavasszal mutatják be az új Škoda Octaviát, a napokban megjelentek az első kémfotók a kocsiról. Az új modell prototípusát már a Nürburgringen teszteli a Škoda. Egyelőre annyit látni, hogy nagyobb lesz a modell, mint az elődök.</p>

ÚJ SZÓ-HÍR

A Škoda eddig nem siette el az Octavia modellfrissítését. Az 1996 óta gyártott típusnak csak két modellje volt, jövőre mutatják be a harmadikat – a többi autógyár az utóbbi húsz évben lényegesen gyorsabb tempóban szokta lecserélni az egyes modelleket.

A csehek viszont azt mondhatták, ami működik, azon felesleges változtatni, így csak egy kis ráncfelvarrást végeztek az aktuális Octavián, még három évvel ezelőtt, illetve fokozatosan a Volkswagen-csoport legújabb motorjaival is szerelni kezdték.

Nagyobb autó

A 2013-ban bemutatkozó modell első kémfotói a napokban kerültek a sajtóba, szakmai körökben ezek alapján nyomban beindult a találgatás. A próbakocsin kaotikus mintázatú álcafóliával igyekeztek megakadályozni, hogy a részletek jól kivehetők legyenek, ám ennek ellenére megjelentek az első találgatások az új típus méreteiről és dizájnjáról.

Úgy tűnik, az új modell jóval hosszabb lesz elődjeinél, ezzel a szélesnek mondható középkategórián belül egy lépcsőfokot felfelé lép – méreteiben a Volkswagen Passathoz fog hasonlítani. A különbség elsősorban a hátsó ajtó és a far megnyújtásának köszönhető, ami tágasabb belső teret és nagyobb csomagtartót ígér a potenciális vevőknek.

A kémfotók alapján úgy tűnik, megmarad az ötajtós kialakítás, de a forma határozottabb csomagtér-lépcsővel végződik, mint eddig, tehát úgy látszik, formai szempontból közelebb hozzák az Octaviát a konzervatív, négyajtós típusokhoz.

Házon belüli konkurencia

Sajtóhírek szerint a lemezek alatt a Volkswagen új közös platformja, az MQB egy változata rejtőzik, vagyis ugyanazokat a főegységeket használják itt is, mint a Volkswagen Golf 7. generációjában, a Škoda Rapidban, vagy az Audi A3-asban. A motorválaszték előreláthatólag a megszokott turbós benzinesekből és dízelmotorokból áll majd, nagy újdonság ezen a téren nem várható az Octaviától – eddig is a standard, jól bevált VW-motorokat kapta. A formaterv részletei a maszkírozás miatt alig látszanak, de valószínű, hogy itt is a közelmúltban a Rapiddal bemutatott, az eddiginél kissé szögletesebb és egyszerűbb stíluselemeket használják majd.

A Škoda ezzel várhatóan házon belül – a VW-csoporton belül – gyárt konkurenciát a Passatnak. A németek feje az elmúlt években a Škoda Superb sikere miatt főtt – olcsóbb volt a Passatnál, de legalább annyit tudott –, most a VW zászlóshajója újabb versenytársat kaphat. A méretek és a motor erre engednek következtetni, igaz, sok fog múlni a felszereltségen és a belsőn is.

Az Octavia volt a Škoda első, nyugaton is sikeres modellje – ezzel a gyártó a kulcsfontosságú német piacon is megvetette lábát –, a Mladá Boleslav-iak a cég családi ezüstjének tartják. Az első modellt 14 évig gyártották (1996–2010), várhatóan a 2004-ben bemutatott második modell gyártása sem áll le a következő két-három évben. Az új Octaviát a szaksajtó szerint jövő tavasszal a Genfi Autószalonon mutatják be, forgalmazása valószínűleg még az év első felében megkezdődik. (MSz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?