Átlagban 106 eurót takarít meg havonta egy szlovákiai lakos

pénz euró
Pozsony |

Szlovákia lakosai átlagban 106 eurót tudnak megtakarítani havonta. A többi megfigyelt országgal összehasonlítva Szlovákia ezzel az eredménnyel a második helyre került. 

Az első helyen Ausztria áll, ahol a lakosok havonta 245 eurót tudnak félretenni. A harmadik helyen Csehország végzett havi 96 euróval. Mindez a Spórolás Világnapja alkalmából készített felmérés eredményeiből derül ki, amelyet az Erste csoport megbízásából az IMAS International társaság végzett.

A havi megtakarítások összege minden országban nőtt, kivételt csak Szlovákia képezett, ahol az előző évi adatokhoz képest nem változott a helyzet. „Bár Szlovákia lakosainak magasabb lett a rendelkezésre álló jövedelme, az elmúlt két-három évben számos család esetében megnövekedtek a lakhatással és az étkezéssel kapcsolatos kiadások, ami miatt nem tudnak több pénzt félrerakni havonta” – állapította meg Lenka Buchláková, a Szlovák Takarékpénztár elemzője.

A kiadások megnövekedése mellett, az adatközlők 22 százaléka azt mondta, hogy a fizetésük változatlan maradt. Annak okai között, hogy miért nem tudnak több pénzt megtakarítani, főleg a családalapítás megnövekedett költségeit, a váratlan kiadásokat, a tartozások fizetését és a váratlan megbetegedések kezelési költségeit említették.

Kapcsolódó cikkünk

Buchláková elmondta: az eredmények szerint a férfiak 30 százalékkal több pénzt takarítanak meg, mint a nők – 124 eurót a 87 eurós megtakarításával szemben. A legtöbbet azonban a 29 éven aluli fiatalok tudnak félretenni – 114 eurót. „Ennek okai közé tartoznak az alacsonyabb megélhetési költségek (sokan az ún. mama hotelben laknak), ugyanakkor, mivel a fiatalok elég megbízhatóak, a munkaerőpiac helyzete is segíthet nekik – több cégnél munkaerőhiány van, ezért többet is hajlandóak fizetni. Továbbá: a fiatalok könnyebben változtatnak munkáltatót, de akár el is költöznek a jobb munkalehetőségek végett” – magyarázta az elemző.

Szlovákia lakosai legtöbbször a váratlan kiadásokra tartalékolják a megtakarított pénzüket. Az elemzés szerint az emberek 95 százaléka így jár el. A megkérdezettek 67 százaléka ezenkívül kisebb-nagyobb lakás- vagy házfelújításra, illetve bevásárlásra is gyűjt. A nyugdíjas időszakra a lakosok több mint fele gondol spóroláskor. A lakosok egyharmada a nyári vagy a téli kirándulásra teszi félre a pénzét, kétharmaduk pedig különösebb cél nélkül spórol.

Az elemző szerint egyre többen teszik a pénzüket megtakarítási számlára (67%). Ez az arány a nőknél magasabb, mint a férfiaknál. Ugyanakkor a férfiak esetében többen kötnek életbiztosítást.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?