Holnap néhány üzlet zárva tart

üzlet bevásárlás
Pozsony |

Nem kell bezárni a boltokat kedden a rendkívüli államünnep miatt. Egyes üzletláncok azonban ennek ellenére zárva tartanak, illetve lerövidítik a nyitvatartásukat.

Például a Tesco üzletlánc ezen a napon minden elárusítóhelyét zárva tartja. „A vásárlókat hétfőn (október 29.) és szerdán (október 31.) szívesen kiszolgáljuk a megszokott nyitvatartási időben” – állapította meg Martin Kuruc, a Tesco SR ügyvezető igazgatója.

A Lidl üzletlánc ugyanakkor azt írta a honlapján, hogy kedden a szokásos nyitvatartási idő szerint várja a vásárlókat.

Kedden, a rendkívüli államünnep idején lesz pontosan száz éve, hogy 1918. október 30-án, Túrócszentmártonban, elfogadták a Szlovák Nemzet Deklarációját. Jozef Zadňan, a kereskedelemben és idegenforgalomban dolgozó alkalmazottak szakszervezetének elnöke szerint ahhoz, hogy ezen a napon minden bolt kötelezően zárva tartson, újból meg kellene nyitni a Munka törvénykönyvét.

Ugyanis épp a Munka törvénykönyvében rögzítették a szlovákiai boltok bezárásáról szóló törvényt az egyéb államünnepek idején. Ez egy évben összesen 15,5 napot jelent. A munkáltatók ezeken a napokon nem írhatnak elő az alkalmazottaknak olyan munkát, és nem is egyezhetnek meg velük olyan munkában, amely az áru eladásával függ össze.

Kapcsolódó cikkünk

Mivel kedden (október 30.) egyszeri államünnep lesz, a szakszervezetek számára - Zadňan szerint – elfogadható, hogy a boltok nyitva tartanak. Ugyanakkor az elnök üdvözli, hogy egyes boltok ennek ellenére bezárnak, illetve lerövidítik a nyitvatartási idejüket.

A szakszervezetek mindemellett felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy a csütörtöki (november 1.) napra már érvényes a Munka törvénykönyvében elfogadott tiltás. Ezért a törvény szerint minden boltnak zárva kell tartania ezen a napon. Kivételt a virágkereskedések képeznek, illetve azok az elárusítóhelyek, ahol sírhelyek díszítésével kapcsolatos eszközöket lehet vásárolni.

A gyógyszertárak, ajándékboltok, benzinkutak, továbbá a repülőterek és az állomások elárusítóhelyei szintén nyitva tartanak. A tilalom ugyanakkor nem vonatkozik a szolgáltatásokra, csupán az áru árusítására. Ezért például a fodrászatokat, szépségszalonokat vagy kölcsönzőket nem kell bezárni ezen a napon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?