Trump gratulált az újonnan megválasztott brazil államfőnek

Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök telefonon gratulált a brazil elnökválasztás győztesének, Jair Bolsonarónak, akivel elkötelezték magukat a "szoros együttműködés mellett népeik életkörülményének javítása érdekében".

"Trump elnök vasárnap délután felhívta Brazília megválasztott elnökét, hogy gratuláljon neki, csakúgy mint a brazil népnek a vasárnapi választásokért" - közölte Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője. Mindkét politikus elkötelezte magát "a szoros együttműködés mellett az Egyesült Államok és Brazília és, mint regionális vezetők, az amerikai kontinens népei életkörülményének javítása érdekében" - részletezi a közlemény.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén gratulált Bolsonarónak, akinek reményét fejezte ki azzal kapcsolatosan, hogy sikerül továbbfejleszteniük az orosz-brazil kapcsolatokat, amelyeket az orosz államfő "konstruktívnak" minősített - közölte a Kreml.

A német kormány "tudomásul vette" Bolsonaro választási győzelmét, akit az alapján fog megítélni, hogy hogyan dolgozik majd egy olyan ország elnökeként, amely "nagy jelentőséggel" bír Németország számára. Berlin ezenkívül kifejezte hajlandóságát a "jó együttműködés" fenntartására Brazíliával. "Brazília Latin-Amerika legnagyobb országa és nagyon fontos partnere Németországnak" - hangsúlyozta Steffen Seibert német kormányszóvivő.

A francia elnöki hivatal, az Élysée-palota által kiadott közlemény szerint Emmanuel Macron francia államfő gratulált Bolsonarónak államfővé választásához, hangsúlyozva: szeretné, ha a két ország megtartaná "a demokratikus alapelvek tiszteletben tartásának közös értékein és előmozdításán" alapuló stratégiai partnerségét.

Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes és belügyminiszter szintén üdvözölte Bolsonaro megválasztását, kijelentve, hogy Brazíliában is "hazaküldték a baloldalt a polgárok". "Jó munkát Bolsonaro elnök úrnak, a népünk és kormányunk közötti barátság így még erősebb lesz. És évekig tartó üres fecsegés után kérni fogom most már, hogy juttassák vissza hozzánk Olaszországba a vörös terrorista (Cesare) Battistit" - írta Twitter-profilján Salvini. Cesare Battisti a hetvenes évek második felében a Vörös Brigádok terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal négy gyilkosságot követett el, amiért életfogytiglani börtönre ítélték, de megszökött, majd Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült hamis papírokkal.

Az Európai Bizottság (EB) hétfőn bizakodásának adott hangot azzal kapcsolatosan, hogy az újonnan megválasztott brazil államfő a "demokrácia megszilárdításáért" fog munkálkodni Brazíliában. "Nyilvánvalóan tiszteletben tartjuk a brazil nép demokratikus választását. Brazília egy demokratikus ország, szilárd intézményekkel, és azt várjuk az ország bármilyen leendő elnökétől, hogy a demokrácia megszilárdításáért munkálkodjon a brazil nép javára" - mondta Natasha Bertaud, az EB szóvivője a brüsszeli testület szokásos napi sajtóértekezletén.
 

Számos latin-amerikai ország államfője gratulált a hétfői nap folyamán Bolsonarónak, köztük Nicolás Maduro venezuelai vagy Lenín Moreno ecuadori baloldali államfők.

A jobboldali Bolsonaro a szavazatok 55,13 százalékát szerezte meg a brazil elnökválasztás második fordulójában a voksok csaknem száz százalékos összesítése alapján. Ellenfele, a baloldali Munkáspárt jelöltje, Fernando Haddad a szavazatok 44,87 százalékát szerezte meg.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?