Ártéren nem lehet árvíz ellen biztosítani

Csőtörés, vízszivárgás, rövid-zárlat, elromlott a porszívó vagy a mosógép, beázott a tető a sok esőtől, feltörték a pin-cét, eltűnt a bicikli a ház elől – mindez bárkivel előfordulhat, s ha van megfelelő biztosítá-sunk, egyszerűbb a károk fel-számolása.Közeledik a nyaralási szezon, amikor otthonunka

Csőtörés, vízszivárgás, rövid-zárlat, elromlott a porszívó vagy a mosógép, beázott a tető a sok esőtől, feltörték a pin-cét, eltűnt a bicikli a ház elől – mindez bárkivel előfordulhat, s ha van megfelelő biztosítá-sunk, egyszerűbb a károk fel-számolása.

Közeledik a nyaralási szezon, amikor otthonunkat több napig, olykor akár hetekig őrizetlenül hagyjuk. Bár mindannyian bízunk abban, hogy házunkat, lakásunkat, ingóságainkat, vagyontárgyainkat nemcsak távollétünkben, hanem egyébként sem éri soha kár, ha mégis bekövetkezik a biztosítási esemény (tűz, árvíz, betörés stb.), és van biztosításunk, tudunk hová fordulni a költségek térítésért. A biztosítás az öngondoskodás egyik formája, melyről általánosságban elmondható: rendszeresen fizetjük a meghatározott járulékot, és valamilyen esemény bekövetkeztekor – bizonyos feltételek teljesítése mellett – hozzájutunk a biztosítási összeghez. A háztartás- és ingatlanbiztosításnak az elsődleges feladata védeni az ügyfél vagyonát bizonyos kockázatokkal szemben, megóvni az esetleges harmadik személyek vagyonát az ügyfél által okozott károktól, valamint védelmet nyújtani az ügyfélnek és a családjának a váratlan kiadásokkal szemben.

Piackutatás

A hazai piacon nagy a konkurencia, az egyes intézmények kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokkal kecsegtetnek, ezért mielőtt kiválasztjuk a megfelelő terméket, tanácsos alaposan tájékozódni, az egyes ajánlatokat összehasonlítani. Egy biztosítási szerződés több évre szóló megállapodást jelent a szerződő felek között, ezért aki azon gondolkodik, hogy biztosítja otthonát, előbb azt kell alaposan mérlegelnie, pontosan mit szeretne, mire van szüksége, és az egyes intézmények kínálatából milyen biztosítási elemek (kockázatok) közül lehet választani, azokat hogyan lehet kombinálni. Például akinek csak ingatlanbiztosítása van, és egy esetleges beázás tönkreteszi az új tévét és a szőnyeget, a biztosító nem fizet kárpótlást, mert ezekre az ingóságokra ez a fajta biztosítás nem vonatkozik.

Két típus

Legtöbben, miután a tulajdonukba kerül valamilyen értékes ingó vagy ingatlan vagyon, azonnal felkeresik a biztosítót, ahol megfelelően biztosítani akarják az új lakást, a házat, az értékes antik bútordarabot vagy elektronikai cikket. Sokan azt hiszik, hogy mindenre elég csak egy fajta biztosítás, s nem tudatosítják, hogy az ingatlan- és háztartás-biztosítás között lényeges különbség van. Biztosíthatjuk csak az épületet, a falakat, vagyis magát az ingatlant vagy mindent, ami benne van, azaz az ingóságokat, a háztartásunk valamennyi mozdítható darabját. A kettőt össze is lehet kapcsolni, s egyszerre védhetjük ingó és ingatlan vagyonunkat. Manapság a háztartás-biztosításhoz sokszor felelősségbiztosítás is társul. Mielőtt aláírjuk a szerződést, tisztáznunk kell, konkrétan milyen értéktárgyakat – bútort, műszaki cikkeket, művészi alkotásokat stb. – akarunk biztosítani, pontosan mivel szemben – tűz-, víz-, lopáskár stb. ellen – akarjuk védeni, valamint szükséges-e felelősségbiztosítást kötni arra az esetre, ha háztartásunk tagjai egy harmadik személynek okoznának kárt. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy az egyes társaságok nem biztosítanak mindent – a feltételekben részletesen fel szokták sorolni azokat a vagyontárgyakat, melyekre nem terjed ki alapesetben a biztosítási védelem. Ilyenek például a légi, vízi, motoros járművek, utánfutók, bankbetétek, kéziratok, tervek, dokumentációk, értékpapírok stb. Ezekre esetenként külön megállapodást lehet kötni. Ezenkívül nemcsak azt fontos megnézni, hogy mely vagyontárgyak nem biztosítottak, hanem azt is, hogy mely vagontárgyak hol nem biztosítottak. Egyes biztosítási feltételekben az értéktárgyakra, műtárgyakra nem terjed ki a biztosító kockázatviselése, ha garázsban, padláson, pincében, melléképületben, nem lakás céljára szolgáló helyiségben, nem állandóan lakott épületben (pl. nyaraló) vannak elhelyezve.

Kedvezmények

A biztosítótársaság kiválasztásakor fontos szempont lehet, hogy hol milyen kedvezményt kínálnak a szerződés megkötésekor, esetleg a szerződés tartama alatt. Bizonyos esetekben olcsóbban juthatunk hozzá egy-egy termékhez, ha nem havonta fizetjük be a biztosítási díjat, hanem egy összegben félévente vagy évente, illetve ha a pénzt nem postai utalványon, hanem online utaljuk át. Gyakran kedvezményben szokták részesíteni azokat, akik ugyanazzal a társasággal több szerződést írnak alá (egyidejűleg van még élet- és/vagy gépjármű-biztosításuk is stb.). Évről évre lefaraghatnak a biztosítási díj összegéből, ha évekig nem történik káresemény.

Kizáró okok

Noha az otthonbiztosítás teljes mértékben önkéntes alapon működik, amelyet elméletileg mindenki létesíthet, a biztosítók bizonyos kérvényeket elutasíthatnak. Ez előfordulhat például akkor, ha eleve rossz állapotú, nem karbantartott épületről van szó, ha üresen áll, ha az ingatlant a tulajdonosa nem törvényes úton szerezte. Elutasíthatják a szerződéskötést akkor is, ha a házunk, lakásunk olyan helyen található, ahol gyakoriak az árvizek, vagy esetleg e kockázat ellen nem biztosítják. Néhány társaság pedig csak pótdíjért biztosítja az ún. hétvégi házakat (kerti bódé, nyaraló) – azokat, ahol az ügyfél csak hétvégén, illetve nagyon ritkán tartózkodik, mert ott nagyobb a betörések, rablások kockázata. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?