Miért jó az elektronikus személyi?

Hiteles elektronikus aláírás segítségével fokozatosan egyre több szolgáltatást lehet igénybe venni, és júliustól a vállalkozók már csak elektro-nikus úton kommunikálhatnak az adóhivatallal.

Hiteles elektronikus aláírás segítségével fokozatosan egyre több szolgáltatást lehet igénybe venni, és júliustól a vállalkozók már csak elektro-nikus úton kommunikálhatnak az adóhivatallal. Az elektroni-kus személyi igazolványt érdemes már most kérni.

A közigazgatás elektronizálásának folyamata még a Dzurinda-kormányok idejében elkezdődött, s az internet közvetítésével az e-Government egyre több szolgáltatása válik hozzáférhetővé. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy esetenként már nem kell a hivatalokban sorba állni, hanem kényelmesen, otthonról, a számítógépen keresztül lehet intézkedni. A banki szolgáltatások esetében ez már régen valóra vált, s ez az elképzelés a közigazgatás terén is kezd megvalósulni, a polgárok fokozatosan egyre több elektronikus szolgáltatást vehetnek igénybe.

Kényelmesen, otthonról

Már az interneten is be lehet jelenteni bizonyos változásokat, adatmódosításokat, kérvényeket lehet benyújtani, panaszt lehet emelni, be lehet kapcsolódni árverésekbe, közigazgatási eljárásokba, igénybe lehet venni a kataszteri hivatal és az adóhatóság szolgáltatásait, lehetőség van eVotingra (elektronikus szavazásra) stb. Vannak szolgáltatások, melyeket már csak elektronikus úton lehet igénybe venni – például az adóhivatal az áfafizetőkkel kizárólag elektronikus formában tartja a kapcsolatot, ők csak elektronikus adóbevallást adhatnak le. Aki pedig termőföldet szeretne eladni, ugyancsak kötelezően igénybe kell vennie a földművelési minisztérium elektronikus szolgáltatását: az eladásra szánt területet a tárca honlapján található speciális regiszteren (a termőföldek tulajdonjogának az átruházására vonatkozó ajánlatok nyilvános regisztere) keresztül kell meghirdetni, és ezt csak az teheti meg, aki rendelkezik elektronikus személyi igazolvánnyal, ún. eID-kártyával.

Elektronikus aláírás

Amikor személyesen intézkedünk, hagyományos nyomtatványokat töltünk ki, a hivatalnok előtt alá kell írnunk a dokumentumokat, esetenként közjegyző által hitelesített aláírást követelhetnek. Az elektronikus szolgáltatások, az interneten keresztül történő kommunikáció sarkalatos pontja a hiteles aláírás, illetve a polgár személyazonosságának az igazolása elektronikus formában. Az eID-kártya segítségével erre van lehetőség. Aki aktívan akarja használni a kártyát, egyrészt a rendőrségen meg kell adnia a BOK-kódot, másrészt a számítógépébe kell telepítenie egy speciális szoftvért: az eID klient elnevezésű applikáció díjmentesen beszerezhető a belügyminisztérium honlapjáról. Ezenkívül szükség van egy kártyaleolvasó berendezésre, melyet az igazolványhoz ingyen adnak a rendőrségen.

Tanúsítványok sora

Az eID kiadásakor térítésmentesen kérhető három tanúsítvány (certifikát) elhelyezése a csipen. Ezek 5 évre és 1 hónapra szólnak, utána az érvényességüket meg lehet hosszabbítani. Az egyik az ún. minősített tanúsítvány (kvalifikovaný certifikát – ACA), mely segítségével hiteles elektronikus aláírást (ZEP) lehet létrehozni.

A második az ún. PCA-tanúsítvány, mely az elektronikus aláírással való aláírásra szolgál, a harmadik pedig az ún. SCA-kódoló tanúsítvány. Az aláírást biztosító tanúsítványhoz kell választani még két kódot: egy hatjegyű ZEP PIN kódot és egy nyolcjegyű ZEP PUK-kódot.

Elektronikus bevallás

Az áfafizetők már évek óta, az egyéb jogi személyek most januártól, a vállalkozói engedéllyel rendelkező természetes személyek pedig 2018. július 1-jétől kötelezően már csak elektronikus úton kommunikálhatnak az adóhivatallal. Vagyis a vállalkozóknak nem egész 3 hónapuk maradt az ehhez szükséges eID-kártya és hiteles elektronikus aláírás elintézéséhez. „Személyi igazolványt, az elektronikus aláírás aktiválását és a hozzá szükséges tanúsítványokat az állandó lakhelytől függetlenül, a Szlovákiában működő 84 okmányiroda bármelyikén lehet igényelni. Most van a legalkalmasabb idő elintézni. Jelenleg a okmányirodákban mindössze 5–10 percet kell várakozni, s noha 30 nap áll rendelkezésre, az új személyi 15–20 napon belül átvehető. Hamarosan elkezdődik az útlevélszezon: a nyári kirándulások előtt sokan intéznek új útlevelet, s akkor már hosszú sorok lesznek” – hívta fel a figyelmet a belügyminisztérium sajtóosztálya. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?