A duális képzés: a cégeknek munkaerő, a diáknak állás

Szlovákiában a Duális Akadé-mia volt az első olyan középis-kola, amelyben beindult a duális képzés. Az intézmény Pozsony megye, a Volkswagen és a Matador közös projektje. Az akadémiáról Michal Ambrovičot, a Volkswagen Slovakia Rt.

Szlovákiában a Duális Akadé-mia volt az első olyan középis-kola, amelyben beindult a duális képzés. Az intézmény Pozsony megye, a Volkswagen és a Matador közös projektje. Az akadémiáról Michal Ambrovičot, a Volkswagen Slovakia Rt. szóvivőjét kérdeztük.

Milyenek az első tapasztalatok?

Csakis pozitívak. A tanulók és a cégek részéről is jók a visszajelzések. A duális képzés az iskolákban zajló oktatás és a konkrét munkaadónál végzett gyakorlati felkészítés összekapcsolását jelenti. A Duális Akadémián és a Volkswagen Slovakia társaságnál a diákok a legkorszerűbb munkahelyi körülmények között, a legmodernebb autóipari technológiákkal találkozhatnak.

Mi volt a céljuk az új rendszerrel?

A Volkswagen a duális képzés támogatásával a munkaerőpiacon kialakult kedvezőtlen helyzetre reagál. Ebben az évben is körülbelül 100 új érdeklődőt vesznek fel, akikből a középiskola elvégzése után gyakorlattal rendelkező profi szakemberek lesznek.

A végzősök gond nélkül találnak munkát?

Igen. A tanulmányok sikeres elvégzése után a Duális Akadémia diákjainak a Volkswagen munkahelyet garantál.

A duális képzésre ugyanúgy kell jelentkezni, mint a többi középiskolába?

Ebben a képzési rendszerben az alapiskola végzős tanulója először a konkrét munkaadóhoz nyújt be egy kérvényt, melyben igényli nála a duális képzést, majd miután sikeresen elvégezte a felvételi eljárást ennél a munkaadónál, postázza a jelentkezési lapot a duális képzést nyújtó szakközépiskolába.

A jelentkezési lapokban és a határidőkben is van eltérés?

A nyomtatványok egységesek, de a határidőkben van némi eltérés. Fontos dátum volt a február 28. – eddig kellett benyújtani a kérvényt a konkrét munkaadóhoz. A felvételi megbeszélések március 19. és 22. között zajlanak, s utána április 10-éig kell a középiskolai jelentkezési lapot leadni.

Igaz, hogy a diákok fizetést is kapnak?

A diákok a produktív munkájukért valóban kapnak fizetést, és vállalati ösztöndíjban is részesülhetnek. Díjmentesen használhatják a munkájukhoz szükséges segédeszközöket és munkaruhát, ezenkívül a Volkswagen hozzájárul az étkezési, szállási és utazási költségeikhez is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?