Változó családtámogatás

<p>Januártól emelkedett néhány, a szülőknek folyósítható állami támogatás összege, módosult néhány segély megítélésének a módja, bizonyos feltételek szigorodtak. Ami viszont nem változott: a gyes mellett továbbra is lehet dolgozni. Összeállításunkban az év elején életbe lépett változtatásokat foglaljuk össze.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

2014. január 1-jétől a szociális ügyi hivatalok egy kicsivel több gyermekgondozási segélyt folyósítanak – 3,6 euróval 203,2 euróra emelkedett. A valorizáció nem az ősszel elfogadott és a pár napja életbe lépett törvénymódosítással függ öszsze, hanem a létminimummal. Ha az változik, automatikusan emelkedik néhány támogatás is. A létminimum összegét július 1-jével szokták átértékelni, és tavaly nyáron 198,07 euróra változott, minek következtében bizonyos juttatásokat azonnal átszámoltak, néhány azonban csak januártól nőtt. A gyeshez hasonlóan a létminimumtól függ a családi pótlék összege is, ami januártól 42 centtel több, azaz 23,52 euró. A szülő a gyermek 25 éves koráig jogosult családi pótlékra, és a család anyagi helyzetétől függetlenül mindenkinek egyformán folyósítják. Azok, akik nem érvényesíthetik az adóbónuszt, vagy az adóhivatal ezt nem hagyta jóvá, kaphatnak 11,03 euró kiegészítő támogatást a családi pótlékhoz (december 31-éig 10,83 euró volt). Az év elejétől emelkedett az adóalap nem adóköteles része is – a mindenkori létminimum 19,2- szerese, vagyis 3803,33 euró lett, korábban 3735,94 euró volt.

Megvonhatják a gyest

A gyes szokásos éves valorizálása a létminimummal, a bizonyos feltételek szigorodása azonban az év elejétől hatályos törvénymódosításokkal függ össze. Tavaly nyáron nagy port kavart a szociális ügyi minisztérium műhelyéből származó törvénycsomag – a szakminiszter eredetileg meg akarta tiltani a munkát a gyes mellett, és az iskolai házirend bárminemű megsértését a családi pótlék megvonásával akarta büntetni. A parlament a normákat enyhébb formában szavazta meg.

A gyessel kapcsolatban sok minden marad a régiben – a legfontosabb, hogy továbbra is lehet mellette munkát vállalni. Egységes marad a támogatás összege is, noha a szociális ügyi miniszter eredetileg különbséget akart tenni a kismamák között aszerint, hogy terhességük előtt dolgoztak-e vagy sem. Be akarták vezetni, hogy azoknak, akik a gyerekvállalás előtt munkanélküliek voltak, mindössze 160 eurónyi gyes járjon, viszont akik dolgoztak, azok esetében a gyermek 2 éves koráig a támogatás 260 euró legyen. A harmadik évben pedig mindenkinek egységesen 160 eurót szándékoztak folyósítani. A gyes összegének a lefaragását sok család megsínylette volna, ezért a szaktárca végül letett erről az elképzeléséről, úgyhogy januártól mindenki egyformán számíthat a 203,20 euróra.

A gyermekgondozási segélyről szóló új törvény a roma kisebbségi biztos, Peter Pollák által javasolt intézkedéscsomaggal, az úgynevezett roma reformmal összhangban januártól szigorította a segély kifizetésének a feltételeit, és bővítették azoknak az eseteknek a számát, amikor a szociális ügyi hivatal eseti gondnokot rendelhet el. Ezentúl a segély nem jár azoknak a szülőknek, akik nem gondoskodnak megfelelően gyermekeikről, illetve elvették tőlük nagyobbik, még nem iskolaköteles gyermeküket. Ugyancsak megvonják a segélyt azoktól, akik gyermeke hosszabb ideje rossz egészségi állapotban van, és az ilyen gyermekről való gondoskodás biztosítása céljából a hivatal már folyósít támogatást egy másik személynek.

Családi pótlék szigorúbb feltételekkel

Az említett roma reform részét képezi a családi pótlékról szóló új törvény is, mely a korábbi híresztelésekkel ellentétben az iskolai házirend bárminemű megsértéséért mégsem vonja meg a családi pótlékot – továbbra is lehet „büntetlenül” piros körömlakkal, kakastaréjjal, testékszerrel stb. iskolába járni, pontosabban az oktatási intézmények belügye marad, hogy ezt hogyan szabályozzák. Az iskolakerülés azonban olyan súlyos szabálysértés, amit jelenteni kell a szociális ügyi hivatalnak, s ezért már megvonhatják a családi pótlékot. A jogszabály leszögezi: a családi pótlék célja, hogy az állam havonta hozzájáruljon a gyermek nevelési, illetve iskoláztatási költségeihez, a címzettnek pedig kötelessége biztosítani a megfelelő nevelést és a rendszeres iskolalátogatást. Amennyiben a támogatás nem ezt a célt szolgálja, meg lehet vonni. Vagyis ha egy gyermeknek 15 óránál több igazolatlan hiányzása van, nem állítják le automatikusan a családi pótlék folyósítását, hanem a családja helyett három hónapig egy eseti gondnok kapja meg, aki az összeget a gyermekkel összefüggő kiadásokra fordítja. Az eseti gondnok rendszerint az a község lesz, ahol a gyermek szülője állandó vagy átmeneti lakhellyel rendelkezik. Eseti gondnok kijelölésére már a régi törvény szerint is volt lehetőség, ám a januártól hatályos norma ennél is tovább megy: ha az említett 3 hónap alatt nem javul a gyermek iskolalátogatása, további kihágást követ el, javaslatot tesznek a családi pótlék teljes megvonását célzó eljárás lefolytatására. Ha megvonják, a támogatást csak 3 hónap elteltével lehet újra kérni, és csak akkor ítélik meg, ha közben javult a gyermek magaviselete, nem követett el újabb szabálysértést. Peter Pollák bízik benne, ezzel a szigorítással a roma telepeken élő gyerekek és fiatalok által elkövetett kisebb kihágásokat sikerül visszaszorítani.

Az új jogszabály egyértelműen kimondja azt is, legfeljebb meddig járhat a családi pótlék, korábban ugyanis többféleképpen lehetett magyarázni, hogy az egyetemisták után hány éves korig folyósíthatják a juttatást. Amíg tanulnak, eltartott gyermeknek számítanak, de az új törvény szerint amint betölti a 25. életévét, nem folyósítják tovább a családi pótlékot akkor sem, ha még nem fejezte be tanulmányait. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?