Nyugdíj-valorizáció és -emelés

<p>Nyugdíjat kétféleképpen lehet emelni: törvényből kifolyólag és a nyugdíjas kérésére. Az előbbi esetben a Szociális Biztosító a valorizációt automatikusan elvégzi, az utóbbi esetben kérvényt kell benyújtani. Összeállításunkban a nyugdíjemeléssel kapcsolatban szolgálunk információkkal.</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

A szociális biztosításról szóló törvény értelmében a Szociális Biztosító (SP) minden évben valorizálja a nyugdíjakat. Ez az éves emelés automatikus, azaz nem kell külön kérvényezni, hanem a törvénybe foglalt kulcs alapján automatikusan átszámolják a járandóságokat. A valorizáció januárban esedékes, és a nyugdíj új összegéről is csak 2014 januárjában értesítik levélben az ügyfeleket. Az emelt összegű nyugdíjat ugyancsak januártól kapja az ügyfél.

Egységes összeggel emelkednek

Az SP tájékoztatása szerint a nyugdíjak 2014-ben – az idei év eleji valorizációhoz hasonlóan – ismét konkrét összeggel, és nem a régi százalékos modell szerint emelkednek. A jövő évi emelés az ideinél kisebb mértékű lesz – az öregségi nyugdíjasok 8,80-nal, a korengedményesek 8,90-nel, a rokkantak 7,80 euróval kapnak többet. Az éves valorizáció mértéke az évközi inflációtól és átlagbér-emelkedéstől függ, és ha ezek az értékek alacsonyak, a nyugdíjemelés is kisebb mértékű. Idén az átlagbérek a tavalyinál kisebb mértékben, mindössze 2,9%-kal nőttek, 2013 első felében az infláció 1,9% volt, azaz az üzletekben és a szolgáltatások terén nem tapasztalhattunk jelentős drágulást, ezért a lakosság – köztük a nyugdíjasok – vásárlóereje az előző időszakhoz képest nem romlott. A szociális ügyi minisztérium rámutatott: a valorizáció értelme éppen a drágulás, a magasabb kiadások kompenzálása, és mivel az árak gyakorlatilag nem változtak, a tárca szerint jó hír, hogy az idősebbek járandóságából jövőre is legalább ugyanannyira futja majd, mint az idén.

Már az idei év eleji nyugdíjemeléskor sem az úgynevezett svájci százalékos modellt alkalmazták – 2013. január 1-jétől új módszer szerint valorizálnak, miszerint egy-egy nyugdíjtípus konkrét, mindenki számára azonos összeggel emelkedik. A nyugdíjemelést az évközi infláció 60%-a, az átlagbér-emelkedés 40%-a és az adott nyugdíjtípus átlagos összegének figyelembe vételével számítják ki. A Szociális Biztosító eszerint a képlet szerint számolta ki, hogy az egyes nyugdíjtípusok 2014 januárjától milyen konkrét összeggel emelkednek.

A nyugdíjas fizetésének beszámítása

Ha az öregségi vagy korengedményes nyugdíjas úgy dönt, nyugdíjaztatása után is dolgozni fog, megteheti – s ha csak egy napig is lesz ismét társadalombiztosítása, ez alapján később módosíthatják a járandósága összegét. Ez a fajta emelés azonban nem automatikus. Amikor valaki benyújtja nyugdíjkérelmét, a Szociális Biztosítónak a nyugdíj kiszámításakor figyelembe kell vennie az összes olyan időszakot, amikor az adott személy része volt a nyugdíj-biztosítási rendszernek, de „saját magától” ezt csak egyszer teszi meg: amikor valaki nyugdíjba vonul, s először jóváhagyják havi juttatását. Ha valaki nyugdíjasként is dolgozik, a munkaviszony befejezése után, kérheti nyugdíja átszámolását. Az ilyen kérelmet – az igénylő saját szavaival megfogalmazott levelet a fővárosi központi irodába kell postázni (cím: Sociálna poisťovňa, 29. augusta 8, 813 63 Bratislava), illetve személyesen le lehet adni bármelyik fiókirodában.

A kérvényhez nem kell semmilyen iratot csatolni, viszont érthetően kell megfogalmazni, és fel kell tüntetni azt a dátumot, az ügyfél melyik naptól kéri az emelést. Ilyenfajta nyugdíjátszámolást évente csak egyszer lehet igényelni. Ha valaki például januártól májusig dolgozott, már június 1-jétől igényelhetett több nyugdíjat. Ha később szeptembertől november végéig ismét volt munkaviszonya, legközelebb már csak 2014. január 1-jétől folyamodhat magasabb juttatásért, mert 2013-ban egyszer – bár csak pár centtel – már emelték.

Akinek december végén jár le a szerződése, és szeretné, hogy a nyugdíjaztatása után szerzett biztosítási időszak alapján januártól némileg megemeljék a nyugdíját, az év eleji automatikus valorizációtól függetlenül ezt írásban kell kérnie! Ez esetben kettős emelésre lehet számítani: a biztosító a törvény alapján megállapított konkrét összeggel, valamint a ledolgozott időszak alapján kiszámított összeggel egyaránt megtoldja a nyugdíjat – és ez az összeg lesz érvényben a következő, azaz a 2015. év eleji valorizációig. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?