Visszavárják a turistákat Egyiptomba

<p>Ötven egyiptomi font – mondja az árus, mire mi tíz fontot ajánlunk. Meg is kapjuk az ilyenkor szokásos szöveget, bandita, maffia, szabotázs, kapitalista, és persze a családi fotó is előkerül, hogy el kell tartania a három gyerekét és az asszonyt. De tapasztalt egyiptomi turistaként tudjuk, ez csak a műsor része, végül 15 fontért visszük el az ajándékot. Hurghadában, Egyiptom népszerű üdülőhelyén járunk, ahol minden olyan, mint a forradalom előtt. Csak egyelőre kevesebb a turista.</p>

SZABÓ LÁSZLÓ

Az pozsonyi Egyiptomi Nagykövetség és az Egyiptomi Turisztikai Hivatal meghívásának eleget téve szerkesztőségünknek a helyszínen is lehetősége volt megnézni, milyen a helyzet a népszerű üdülőhelyen, Egyiptomban.

Egyiptom biztonságos

Még mielőtt azonban a tengerpartra utaznánk, fogad bennünket az egyiptomi turisztikai miniszter. Hisham Zazou nem győzi hangsúlyozni, hogy Egyiptom biztonságos, már alig van tüntetés, legföljebb a fővárosban, távol a turisták által látogatott tengerparti üdülőhelyektől, azaz Sarm-el-Sejktől, Hurghadától és Marsha Alamtól. „Fontos elmondani, hogy a megmozdulások nem a turisták ellen irányultak, az elégedetlenkedők a kormány és a katonaság ellen tüntetnek, a turisták biztonságban vannak” – mondta. Ottlétünkkor csend és nyugalom honolt Kairóban. A minisztérium felé vezető úton számos olyan helyszín mellett is elmentünk, amelyről a közelmúltban a forradalom képeit közvetítették a hírtelevíziók. Ma már egyre ritkábbak a megmozdulások, az élet visszatért a rendes kerékvágásba.

Milliók élnek

a vendéglátásból

Egyiptomnak fontos a turizmus, több százezer embernek ad munkát, több millióra tehető azok száma, akik a vendéglátásból élnek. A szlovákiai turisták is hamar felfedezték a Vörös-tenger partját, 2009-ben 73 ezer, egy évvel később 81 ezer honfitársunk töltötte itt a szabadságát, később, a Mubarak-rendszer bukását hozó forradalom miatt ez a szám megcsappant, így idén jó, ha 40 ezren jártak/járnak a Fáraók-földjén.

Utunkat az egyik népszerű turistaparadicsomban, Hurghadán folytatjuk, itt személyesen is megtapasztalhatjuk, milyen a város a forradalom után. Szembetűnő a turisták hiánya. A szállodák vezetői elmondják, a hotelek félig üresek. Igaz, ez novemberben (ez egy átmeneti időszak, a két szezon közötti hónap) elfogadható lenne, ha tudnák, hogy decemberben és az év végi ünnepekre visszatérnek a turisták.

Mélyponton az árak

Az utcákon már látható, hogy egyre több turista merészkedik vissza a Vörös-tenger partjára, és jól döntenek, akik itt akarnak üdülni. Az árak most mélyponton vannak, rendkívül olcsón lehet pihenni, egy ötcsillagos hotel, all inclusive ellátással már 400 euróért is foglalható, ez az ár már minden adót és illetéket tartalmaz. A szolgáltatások színvonala nem romlott, sőt, jobban figyelnek minden egyes vendégre. Ez a szállodákra is érvényes, például a vacsoránál, később az ebédnél is, a főszakács is odajön az asztalunkhoz, hogy megkérdezze, ízlett-e az étel. Ez csúcsszezonban szinte elképzelhetetlen gesztus lenne.

Az turistasétányon az árusok hozzák a formájukat, az alkudozás külön élmény. Főleg akkor, ha tisztában van az alkudozás aranyszabályaival, és tudja, mit szeretne venni. Egy-egy ilyen alku feldobja az estét, főleg akkor, ha sikerül jó áron beszerezni az otthoniaknak szánt emléktárgyakat. Hurghadából számos kirándulást tehetünk, az egyik a Giftun-sziget, melyet mi is megnézünk. A mindössze egyórányi hajóútra levő sziget paradicsomi látvány: fehér homokos part, színes korallok, pálmafák. Ideális hely a pihenésre.

Hét év múlva 20 millió turistát várnak

Egyiptom továbbra is épít a turizmusra, a fejlesztésekre, havonta több új szálloda nyitja meg kapuit, a tervek szerint 7 év múlva, 2020-ban már évente 20 millió turista látogathat az országba. Az adottságok megvannak ehhez, hiszen a Vörös-tenger partján kapják a nyaralni vágyók az egyik legjobb ár-érték arányt, ehhez jönnek a jó minőségű és luxusszállodák, az all inclusive szolgáltatások, a Vörös-tenger csodálatos élővilága a búvárkodni vágyóknak, a történelmi látványosságok, mint Luxor, a karnaki templomegyüttes, a gízai piramisok, a Királyok völgye stb. De az sem utolsó szempont, hogy Egyiptomban az év minden napján alkalmas a tenger a fürdésre, mindig süt a nap, s mindez csupán három-négy órás repülőútra van tőlünk.

Egyiptom, 2013 novembere

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?