483 eurós nyugdíj a határ

483 eurós nyugdíj a határ

<p>Pozsony. Néhány napon belül a Szociális Biztosító elkezdi a karácsonyi nyugdíj folyósítását. Idén bőke-zűbb a kormány, az utolsó pillanatban nem egész 9 euróval megemelték a támogatást, mely felső határa</p>

ÖSSZEFOGLALÓ

Egyes felmérések szerint Szlovákiában csaknem 370 ezer idős személy van szegénységi kockázatnak kitéve, s a helyzet várhatóan a jövőben sem fog javulni – a tartósan munkanélküli személyek, a rendkívül alacsony fizetésért dolgozók vagy azok a vállalkozók, akik minimális járulékokat vezetnek el a Szociális Biztosítóba, nagyon alacsony nyugdíjra számíthatnak. A fejlett nyugati országokban, ha valaki nyugállományba vonul, korábbi bevétele mintegy 30 százalékát veszíti el, Szlovákiában a 60 százalékát. Egy 800 eurós átlagfizetés esetén a szlovákiai nyugdíjas havi bevétele nem egész 380 euróra csökken. Ha pedig valaki mindössze 500 eurórért dolgozott, nyugdíja a 240 eurót sem éri el. Az elengedhetetlen havi kiadások – rezsiköltségek, gyógyszerek – levonása után jobb esetben megmarad a nyugdíj fele, rosszabb esetben 20–30 euró vagy semmi, és a nyugdíjas sokszor a család támogatására szorul.

Ezt a speciális támogatást a nyugdíjasok számára még az első Fico-kormány vezette be 2006-ban, és bár a Radičová-kabinet fontolgatta az eltörlését, azóta is mindig decemberben kiegészítik a nyugdíjakat, csak időközben megváltozott az összeg kiszámításának a módja. Az első Fico-kormány idején a nyugdíjasok – bevételüktől függően – még háromféle összeget kaptak. Radičováék ezt 2010-ben 8 sávra bővítették, 2011-től pedig egy képlet alapján számolják ki, melyben a legfontosabb szempont a rendes havi nyugdíj és a létminimum összege, miközben szabtak egy felső határt is. A törvénybe foglalt maximális összeget – 75 eurót – a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezők kapják, akik havi járandósága nem haladja meg a létminimumot, ami jelenleg 198,09 euró. További szabály, hogy a karácsonyi nyugdíj csak annak jár, akinek havi járandósága nem haladja meg az előző évi országos átlagbér 60 százalékát. Vagyis idén az jogosult rá, akinek nyugdíja legfeljebb 483 euró. Aki havonta ennél több nyugdíjat kap, az ünnepek előtt nem számíthat pluszpénzre.

A Szociális Biztosító (SP) felkészült a rendkívüli hozzájárulás kifizetésére, melyet külön nem kell kérni, a decemberi nyugdíjjal automatikusan folyósítják. Becslések szerint 1 120 847 karácsonyi nyugdíj-kiegészítést utalnak át mintegy 70 millió euró értékben. Pontos számot azért nem tudnak előre mondani, mert nemcsak az SP, hanem más intézmények is folyósítanak nyugdíjat – szolgálati járandóságot. (sza)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?